Iets om naar uit te kijken – Dune: Part Two

Timothée Chalamet en Zendaya hebben hun retour naar Arrakis al gepland.

Dat de eerste Dune-film het bioscoopbezoek waard was, moge duidelijk zijn. De verwachtingen voor Dune: Part Two zijn dan ook hoog, zéker na de officiele bekendmaking van het tweede deel. Dune eindigde met een slotscène waarin de film vastberaden werd betiteld als ‘Part One’, duidend op een (toentertijd nog niet bevestigd) tweede deel. Nu dat wél officieel is geworden, stromen de nieuwtjes over Dune: Part Two binnen. Van nieuwe castleden, plotlines en verschijningsdata; in dit artikel lees je alles over de sequel van Dune.

Lees meer: Dune – een fascinerende sciencefictionfilm die je in de bioscoop moet bekijken 

Dat de filmadaptie van Frank Herbert’s succesvolle sci-fi boek Dune beter in twee delen kon worden verfilmd, was al vrij snel duidelijk. “Vanaf het begin raadde ik aan om het in twee delen te doen,” zei regisseur Denis Villeneuve in een interview met Newsweek. Gelukkig is dat nu een feit. Had dat niet zo geweest, dan het Villeneuve het 800-pagina’s tellende boek tot een film moeten maken die zowel te lang als te kort had geweest.

Dune: Part Two staat gepland om eind 2023 te verschijnen, en het filmen zal daarom hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar plaatsvinden. Het script is zo goed als af, de casting is volop bezig en de verdere productie draait op volle toeren.

Regisseur Denis Villeneuve en acteur Javier Bardem op de set van Dune: Part One.

In Dune 2 kunnen de kijkers verwachten dat Paul (Timothée Chalamet) de macht neemt onder de Vrijmannen, en dat het verhaal zijn uiteindelijke opstand tegen Padishah-keizer Shaddam IV volgt. Daarnaast wordt de Huis Atreides-familie uitgebreid. Paul en Chani (Zendaya) beginnen een romantische relatie, zoals de visioenen van Paul al voorspelden. Lady Jessica (Rebecca Ferguson) bevalt van dochter Alia, die zelf ook Bene Gesserit-karaktertrekken heeft.

Verder zullen we niet te veel spoilen, maar het belooft een even-zo pakkende film te worden. Villeneuve beaamt: ‘Het wordt weer een prachtige reis door de woestijn. Het is de reis waarbij Paul Atreides en zijn moeder, Lady Jessica, in contact komen met de Vrijmannencultuur en de mensen zelf. Het is Pauls reis tegen de vijand. Het is een film die nóg cinematischer wordt.’

Zendaya als Chani Kynes in Dune: Part One.

Naastdat het plot van de film uitstrekt, wordt ook de cast van Dune uitgebreid. Villeneuve heeft een aantal prominente namen weten te strikken. Christopher Walken is gecast als Shaddam IV, Emperor of the Known Universe. Florence Pugh vertolkt de rol van zijn dochter, Prinses Irulan. Ook Léa Seydoux krijgt een rol in Dune: Part Two, als de Bene Gesserit vrouw van Count Hasimir Fenring. Daarnaast zien we in de sequel meer van Zendaya, die in haar rol als Chani in Deel 1 maar zo’n 7 minuten was te bewonderen.