Klaar voor? Dune: Part Two verschijnt eind deze maand

Timothée Chalamet en Zendaya hebben hun retour naar Arrakis binnenkort gepland staan.

Dat de eerste Dune-film het bioscoopbezoek waard was, moge duidelijk zijn. De kaskraker leverde niet alleen heel veel geld op, maar mocht samen met de cast ook 6 Oscars mee naar huis nemen. De verwachtingen voor Dune: Part Two zijn dan ook hoog, zéker met een indrukwekkende aanvulling op de cast.

Lees meer: Dune – een fascinerende sciencefictionfilm die je in de bioscoop moet bekijken 

Dat de filmadaptie van Frank Herbert’s succesvolle sci-fi boek Dune beter in twee delen kon worden verfilmd, was al vrij snel duidelijk. “Vanaf het begin raadde ik aan om het in twee delen te doen,” zei regisseur Denis Villeneuve in een interview met Newsweek. Gelukkig is dat nu een feit. Had dat niet zo geweest, dan het Villeneuve het 800-pagina’s tellende boek tot een film moeten maken die zowel te lang als te kort had geweest.

Dune: Part Two zou eigenlijk eind 2023 al verschijnen, maar door de schrijverstakingen in Hollywood werd de verschijningsdatum steeds opgeschoven. Nu is het eindelijk zo ver: vanaf dinsdag 27 februari beginnen de eerste voorpremières in het land, waarna de film op donderdag 29 februari dan echt te zien is.

Regisseur Denis Villeneuve en acteur Javier Bardem op de set van Dune: Part One.

In Dune: Part Two neemt Paul (Timothée Chalamet) de macht onder de Vrijmannen, uit wraak voor wat hen is aangedaan, en het verhaal van zijn uiteindelijke opstand tegen Padishah-keizer Shaddam IV volgt. Daarnaast wordt de Huis Atreides-familie uitgebreid. Paul en Chani (Zendaya) beginnen een romantische relatie, zoals de visioenen van Paul al voorspelden. Lady Jessica (Rebecca Ferguson) bevalt van dochter Alia, die zelf ook Bene Gesserit-karaktertrekken heeft.

Verder zullen we niet te veel spoilen, maar het belooft een even-zo pakkende film te worden. Villeneuve beaamt: ‘Het wordt weer een prachtige reis door de woestijn. Het is de reis waarbij Paul Atreides en zijn moeder, Lady Jessica, in contact komen met de Vrijmannencultuur en de mensen zelf. Het is Pauls reis tegen de vijand. Het is een film die nóg cinematischer wordt dan de eerste.’

Florence Pugh als Prinses Irulan, die romantisch verwikkeld raakt met Paul Atreides.

Naastdat het plot van de film uitstrekt, wordt ook de cast van Dune uitgebreid. Villeneuve heeft een aantal prominente namen weten te strikken. Christopher Walken is gecast als Padishah Emperor Shaddam IV, Emperor of the Known Universe, van het huis Corrino. Florence Pugh vertolkt de rol van zijn dochter, Prinses Irulan. Austin Butler is te zien als Feyd-Rautha, van het huis Harkonnen. Ook Léa Seydoux krijgt een rol in Dune: Part Two, als de Bene Gesserit vrouw van Count Hasimir Fenring. Daarnaast zien we in de sequel meer van Zendaya, die in haar rol als Chani in Deel 1 maar zo’n 7 minuten was te bewonderen.