In 2021 was Paloma Elsesser het eerste plus-size model op de cover van de Amerikaanse Vogue. Dat leek een doorbraak, maar sindsdien neemt de diversiteit op de catwalk seizoen na seizoen af.
Voor hun Inclusiviteitsrapport turfde Vogue Business alle looks bij de laatste modeweken. Van de 8.703 looks in 198 shows was slechts twee procent mid-size, wat staat voor maat 36 tot 42. Het aantal plus-size modellen bedroeg een schamele 0,3 procent.
Volgens de search engine Tagwalk lag het aantal collecties dat geen enkel curvy model had geboekt zestien procent hoger dan vorig seizoen. In de twintig meest bekeken shows, dus die van de grote modehuizen, zaten er slechts vier met drie mid-size modellen hadden: Hermès, Givenchy, Coach en Marni.
De officiële verklaring is dat er te weinig curvy modellen beschikbaar zijn, waardoor er geen tijd is om samples voor hun lichaam te maken. Wat misschien nog zorgwekkender is: naast de afname van curvy modellen, lijkt ook de standaard steeds dunner te worden. Zichtbare ribben, sleutelbeenderen en ruggengraatwervels roepen herinneringen op aan de tijden van heroin chic.
In The New York Times wijst Hillary Taymour, oprichter van het vanuit Los Angeles opererende Collina Strada—een van de weinige merken die structureel mid-size en plus-size modellen boekt— naar de opmars van afslankmedicatie zoals Ozempic. ‘Alle plus-size meisjes zijn mid-size geworden door Ozempic, en alle mid-size meisjes zijn nu standaard,’ zegt Taymour in The New York Times. ‘Iedereen gebruikt het. Het heeft de modewereld dunner gemaakt en de trend ‘dunner is beter’ nieuw leven ingeblazen.’
De goedkeuring van afslankmedicatie Wegovy in 2021 viel perfect samen met het krimpende silhouet op de catwalk. Maar het is ook een ontwikkeling die weerspiegelt wat er wereldwijd gebeurt. Extreme dunheid in mode is cyclisch, maar deze keer lijkt het ook een echo van het politieke klimaat. Met name in Amerika ligt D.E.I. (Diversity, Equity & Inclusion) onder vuur. Wat we zien op de catwalk weerspiegelt steeds minder de realiteit van de consumenten die de kleding uiteindelijk kopen.