De Nederlandse ontwerper Duran Lantink (36) is benoemd tot hoofdontwerper van het Franse modehuis Jean Paul Gaultier. De aanstelling, die maandag werd bevestigd via het officiële Instagram-account van Gaultier, markeert een belangrijke mijlpaal voor zowel de ontwerper als de positie van Nederlandse mode op het internationale toneel. (Na het afscheid van Jean Paul Gaultier in 2020 werkte het modehuis met roulererende ontwerpers voor elke nieuwe collectie.)
Lantink, bekend om zijn uitgesproken visie op duurzaamheid, genderfluïditeit en zijn eclectische gebruik van deadstock-materiaal, geldt al jaren als een buitenbeentje in de mode-industrie — en juist daarom geliefd. Zijn doorbraak kwam in 2019 met een spraakmakende presentatie tijdens de Amsterdam Fashion Week, waarin hij afgedankte collectiestukken van luxehuizen transformeerde tot nieuwe, sculpturale creaties.
Zijn internationale ‘doorbraak’ had hij toen al gehad; in 2018 droeg de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe Lantinks ‘vaginabroek’ in haar videoclip voor Pynk. In 2023 won Lantink de Andam Special Prize en vorig jaar de Karl Lagerfeld Award van LVMH.
De keuze van modehuis Gaultier voor Lantink is enerzijds verrassend, anderzijds volkomen logisch. “Jean Paul was altijd al een rebel, een romanticus met een voorliefde voor het hybride en het onverwachte,” zegt modejournalist Milou van Rossum. “Lantink ademt een vergelijkbare geest: confronterend, visionair, en tegelijk radicaal empathisch. Hij gaat verder waar Gaultier zelf is gestopt.” Visioenen van Lantinks visie waren afgelopen januari goed te zien in de collectie die hij in Parijs toonde – een van de meest besproken shows van de Parijse Fashion Week.
Voor de Nederlandse modewereld betekent de benoeming meer dan alleen nationale trots. In een sector die vaak wordt gedomineerd door Franse, Italiaanse en Britse namen, is het zeldzaam dat een Nederlandse ontwerper een sleutelpositie krijgt bij een van de grote maisons. De aanstelling zou de deur kunnen openen voor een nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers, aldus trendforecaster Lidewij Edelkoort: “Lantink bewijst dat de Nederlandse ontwerpmentaliteit — conceptueel, speels en maatschappijkritisch — niet alleen relevant is, maar ook gewenst op het hoogste niveau.”
Deze schandalig intense geur is typisch Gaultier.
Lantinks zal zijn eerste collectie voor Gaultier presenteren tijdens de Paris Fashion Week van september, een ready-to-wear-collectie die volgend voorjaar in de winkels moet hangen. Tijdens haute couture-week in Parijs in januari 2026 zal hij voor de eerste keer zijn couture-talenten laten zien. Eén ding staat vast: met Duran Lantink aan het roer krijgt het modehuis er weer een scherp randje bij.
Deze man ging Duran Lantink voor?
Lucas Ossendrijver (54) was jarenlang een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers binnen de Parijse mode-industrie. Ossendrijver studeerde aan het ArtEZ Fashion Institute Arnhem, waarna hij in 1997 in dienst treedt bij Kenzo. Vervolgens is hij vier jaar lang de assistent van Hedi Slimane bij Dior Homme.
Van 2006 tot 2018 is Ossendrijver hoofdontwerper van de herenlijn van Lanvin, destijds een van de toonaangevende modehuizen in Parijs. Onder zijn leiding groeide Lanvin Homme uit tot een cultfavoriet bij modeliefhebbers, vooral door zijn innovatieve benadering van tailoring. Hij stond bekend om zijn gevoel voor verfijning, textuur en detail — hij wist klassieke maatkleding te combineren met sportieve elementen en technische stoffen, nog voordat “athleisure” een trend werd.
Zijn werk werd veel geprezen om de balans tussen structuur en nonchalance, iets wat de mode van die tijd sterk beïnvloedde. Hij werkte nauw samen met Alber Elbaz, die de dameslijn ontwierp, en samen gaven zij Lanvin een moderne, intellectuele flair.
Na zijn vertrek bij Lanvin bleef Ossendrijver actief in de mode, onder andere via samenwerkingen met Theory en enkele kortere projecten bij andere merken. Ossendrijvers succes bewijst dat Nederlandse ontwerpers niet alleen opvallen door conceptuele creativiteit (zoals bij Iris van Herpen of Viktor & Rolf), maar ook in staat zijn langdurig en op hoog niveau te opereren binnen het commerciële hart van de Parijse mode.