E-Raw: High-tech caféracer

De E-Raw van Essence Motocycles, zoals dit milieuvriendelijke kunstwerk heet, is een indrukwekkende combinatie tussen klassiek en modern. De fiets bestaat voor het grootste deel uit een stevige behuizing van gesmeed staal. Al is het design van het zadel dat meteen onze aandacht trekt. Maar liefst 80 lagen hout – denk aan elf skateboards – waren nodig voor dit houten exemplaar. Of het ook lekker zit…

De klassieke koplamp en de traditionele veren geven de bike een old school touch. Maar het gaat natuurlijk niet om een oude motor. De E-Raw beschikt daarom over een paar moderne snufjes. Zo kun je je iPhone erop aansluiten en gebruiken als snelheidsmeter of je kunt ‘m ermee opladen.

Het verfrissende is dat dit nu eens niet een vroeg concept is, maar een fiets die je ook daadwerkelijk kunt kopen bij het merk uit het Franse Lyon. Ze hebben een handvol motorfietsen gemaakt met heel verschillende karakters. Het start bij een ‘Initiale’-versie met een 80 kW (109 pk) elektromotor, 210 Nm instant koppel en accu’s met een capaciteit van 12 tot 18 kWh, die een maximaal bereik van 150 tot 200 kilometer mogelijk maken.

Dankzij het gebruik van lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel blijft het gewicht zeer acceptabel: 167 kg voor de instapversie. Dankzij deze cijfers accelereert hij in 3,4 seconden van nul naar honderd en bereikt hij een begrensde snelheid van 200 km/u. Zelfs de prijs is aantrekkelijk. Niet goedkoop, maar ook niet onbetaalbaar: de E-Raw begint bij €29.000.

Natuurlijk, zoals bij elk voertuig dat gericht is op wat luxe, kan de prijs net zo hoog oplopen als je zelf wilt. Zo is er een krachtigere versie genaamd ‘Survoltee’ met een motor van 150 kW (204 pk) en een monsterlijk koppel van 400 Nm. De accu’s zijn groter om tussen de 180 en 220 kilometer autonomie te krijgen en een nul tot honderd in slechts 2,8 seconden.