10 Dingen die je nog niet wist over eBay

Voordat eBay bestond waren veilingen iets voor oude meesters of autohandelaren die tijdens een executieveiling goedkoop een BMW op de kop wilden tikken.

In 1995 kwam Pierre Omidyar op het idee om veilingen online te houden en gaf hiermee ontelbare tweedehands spullen een tweede leven. Misschien heb je zelf ook wel eens een bod uitgebracht, maar wat weet je eigenlijk over eBay? Tien onbekende feitjes.

Het eerste verkochte item was een laser pointer

Een kapotte laser pointer welteverstaan. eBay nam contact op met de verkoper of hij wist dat het item kapot was. “Natuurlijk,” zei hij. Hij was een verzamelaar van kapotte laser pointers.

Je mag geen ziel verkopen

Als de ziel niet bestaat, wat is er dan te verkopen? En als de ziel wel bestaat, dan mag het niet omdat je geen lichaamsonderdelen mag verhandelen. Spoken mogen trouwens ook niet.

In 2002 was Bridgeville in Californië de eerste stad ooit geveild

Het kleine dorpje met 28 inwoners, werd verkocht voor $ 1.777.877 en is sindsdien alweer drie keer op de markt gezet.

Mensen trouwen

Mensen ontmoetten elkaar ook op eBay en er zijn zelfs trouwerijen als gevolg. De ex-CEO van eBay, Meg Whitman, voltrok de eerste in New Orleans.

eBay was tweede keus

Eigenlijk moest het EchoBay worden, maar die naam was al bezet. Het was ook de tweede naam, nadat de site jarenlang door het leven ging als AuctionNet. Een site met een verschrikkelijk grafisch design, net zoals Craigslist tegenwoordig nog steeds gebruikt.

F 343440 18: Chairman and founder Pierre Omidyar and CEO Meg Whitman of EBay.com, the online auction service. California, June 15, 1998. (photo by James D. Wilson / Liaison Agency) ***EXCLUSIVE***

In 2004 werd er een nieuwe diersoort ontdekt

Terwijl hij werd geveild, de sea urchin om precies te zijn.

Een kwart van munten en tweederde van het antiek is nep

Volgens gerechtelijke papieren is zeventig procent van de aangeboden Tiffany-spullen nep. Maar een rechtbank heeft ook geoordeeld dat eBay hiervoor niet verantwoordelijk is. Goed opletten dus.

De originele eBay-site had een pagina over Ebola

Heel vaag waarom oprichter Pierre Omidyar informatie gaf over het dodelijke virus. Sommige mensen zeggen dat het was om bezoekers te krijgen doordat de twee namen bijna dezelfde letters bezitten. Of het is gewoon wat zwarte humor.

Je mag geen, expres, bevuilde onderbroeken aanbieden

Tenzij… het per ongeluk was.

Het duurste item ooit was een Gigajacht

Verkocht voor 168 miljoen dollar en 120 meter lang.