Een schaakbord voor in je eentje

Aangedreven door kunstmatige intelligentie en met zelf bewegende stukken.

Het krachtigste robotschaakbord ooit uitgevonden. Althans, dat vertellen ze bij GoCube over hun nieuwe Kickstarter-project GoChess. Met zelfbewegende stukken, realtime coaching, online-functionaliteit en door AI aangedreven technologie.

Een uitkomst? Wellicht, want het kost honderden uren oefening om je geest te trainen om voldoende te zijn om te concurreren – jaren als je de hoogste niveaus ter wereld wilt bereiken. Buiten de wonderkinderen is het voor ons stervelingen gewoon veel oefenen en strategieherhaling. GoChess laat je je skills aanscherpen zonder je huis te verlaten.

Oppervlakkig gezien is GoChess letterlijk een door AI aangedreven schaakbord met magnetische robots eronder om je stukken over het bord te verplaatsen nadat je je volgende zet op je smartapparaat of via spraakbesturing hebt geselecteerd.

Je kunt het bord gebruiken om een ander persoon, de computer of zelfs iemand aan de andere kant van de wereld uit te dagen. Wat GoChess interessant maakt, is hoe het een gadget kan veranderen in een hightech schaakbord. Het beschikt over oplichtende vierkanten om je mogelijke zetopties te laten zien, met verschillende kleuren die kunnen veranderen afhankelijk van het nut van de voorgestelde zet. Naarmate je vordert in ervaringsniveau, gaat de technologie van het bord met je mee om nieuwe strategieën te bieden. Je kunt zelfs eerdere games opnieuw spelen, bekijken en analyseren. Het kan ook vooraf samengestelde puzzels opzetten die je kunt proberen op te lossen.

Op Kickstarter heeft het met ruim 5,5 ton al ruimschoots het doel van €19.000 overtroffen. De Early Bird-aanbieding op Kickstarter laat je het schaakbord pre-orderen voor zo’n €184, een korting van 29 procent ten opzichte van de uiteindelijke verkoopprijs.