Eet je gezond, maar val je niet af? Dit is de boosdoener

Het is een bekende misvatting: door gezond te eten, val je af. Niks is minder waar.

Afvallen met ongezond eten

Gezond eten heeft heel veel gezondheidsvoordelen voor je lichaam, maar je valt er niet per se door af. Als je wil afvallen moet je namelijk één ding doen: consistent minder calorieën eten dan je verbrandt. Meer niet. Het is de enige formule die in elk dieet boek zou moeten staan. In dit artikel leggen we uitgebreid uit waarom en hoe.

Als je deze natuurkundige formule niet op scherp houdt, wordt het een lastig verhaal om af te vallen. Dat je elke dag netjes aan de yoghurt met nootjes en honing zit, maakt daarin geen verschil. Er kunnen namelijk aardig wat calorieën in deze maaltijd zitten.

Hetzelfde geldt voor een broodje avocado, ongebrande noten, de meeste smoothies, cacaoballen, een vegan worteltaartje en ga zo nog maar even door. Voedingsdeskundige Graeme Tomlinson, op Instagram bekend als The Fitness Chef, heeft er een hobby van gemaakt om het aantal calorieën in gezonde maaltijden af te zetten tegen het aantal calorieën in ongezonde maaltijden.

Macronutriënten maken het verschil

Zoals je ziet in de post van Tomlinson kom je qua calorieën soms gunstiger uit met een maaltijd van de McDonald’s dan met een Insta-proof yoghurtje. Moet je nu alleen maar fast food eten om af te vallen? Nee, natuurlijk niet.

Wat je wil is onder je dagelijkse caloriebudget blijven én een juiste verdeling aan macronutriënten tot je nemen. Macronutriënten zijn de daadwerkelijke moleculen die het lichaam ondersteunen: koolhydraten, eiwitten en vetten.

Er zijn diëten waarin een van de drie extra wordt toegevoegd (eiwitten bij krachtsporters) of wordt weggelaten (koolhydraatarm-dieet), maar het lichaam heeft ze alle drie nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg daarom voor een optimale balans die aansluit bij jouw leefstijl en blijf verder simpelweg onder je dagelijkse caloriebudget om af te vallen.

Nog niet helemaal duidelijk? The Fitness Chef legt het in deze post uit zoals alleen hij dat kan. Volg die man!