3 effectieve gewoontes die je helpen bij het afvallen

Deze 3 gewoontes zijn extreem simpel toe te passen en ontzettend effectief wanneer je vet wil verliezen.

We hebben het al eerder geschreven: niet motivatie maar gewoontes zijn de sleutel naar succes. Welke gewoontes je implementeert, is aan jou.

Kies je voor slechte gewoontes, zoals roken of overmatig eten? Of kies je voor helpende gewoontes, zoals je tanden poetsen en sporten? De onderstaande 3 gewoontes zijn extreem simpel toe te passen en ontzettend effectief wanneer je vet wil verliezen.

1. Begin met wandelen

Mensen zijn niet gemaakt om marathons te rennen of honderden kilo’s ijzer in een uur op te tillen, maar om te wandelen. Het is eenvoudig, het kan overal, elk gezond mens kan het én je verbrandt er relatief veel calorieën mee.

Wanneer je niet in staat bent om zware cardio-oefeningen te doen of er simpelweg geen zin in hebt (zoals de meeste mensen), is wandelen een uitstekende oplossing. Goed voor de gewrichten, spier-activatie, bloedsomloop en hartspier (als je een beetje doorstapt) en – zeker in de natuur – ook goed voor je geest.

Met 5.000 stappen op dagelijkse basis ben je al goed onderweg, 10.000 stappen is perfect. Heb je een kantoorbaan en wandel je niet? De kans dat je dan slechts 2.000 tot 2.500 stappen per dag zet is aannemelijk. Kies dus bewust voor een dagelijkse wandelronde.

Gewoontes afvallen

2. Eet veel dezelfde maaltijden

Keuzestress is een killer als het om gezonde voedingskeuzes gaat. Zeker wanneer de stress hoog is, je weinig tijd hebt of slecht slaapt kan het kiezen voor gezonde maaltijden (en koken) een opgave zijn. Vertrouw daarom op een paar vaste recepten.

Kies voor recepten die aansluiten bij je doelen en makkelijk te bereiden zijn. Bijvoorbeeld havermout in de ochtend, een simpele salade in de middag, kwark als tussendoortje en in de avond een pasta met kip en broccoli.

Net als elke andere gewoonte kun je op deze maaltijden terugvallen wanneer het even tegenzit en kies je niet voor ongezonde varianten.

Gewoontes afvallen

3. Bewaar je calorieën voor momenten waarop je ze nodig hebt

Dit klinkt wellicht wat cryptisch, maar stel dat je aan het afvallen bent en in de avond een etentje hebt staan. Je kunt er voor kiezen om jezelf tijdens het etentje in te houden, met totale discipline-uitputting tot gevolg. Het resultaat? Een minder leuke avond of nog erger: zelfs afkeur wanneer het niet is gelukt om je in te houden. Wat je ook kunt doen is overdag, wanneer je druk bent met werk of andere dingen, minder eten en je calorieën ‘bewaren’ voor het etentje.

Wanneer je de neiging hebt om in de avond te snacken, kun je ook de keuze maken om het avondeten de meest calorierijke maaltijd van de dag te maken. Overdag minder eten is voor de meeste mensen minder moeilijk dan in de avond niet naar een snack grijpen. Wanneer je lang volzit van je avondmaaltijd, is die verleiding om in de avond te snaaien een stuk kleiner.