Efficiënter werken? Volg deze 7 tips

Bij het begin van een nieuwe werkweek: 7 tips om efficiënter te werken zónder overuren te maken.

kantoor telefoon office secretaresse bureau

1 Stilte

Onderzoek heeft uitgewezen dat luisteren naar muziek tijdens het werk de concentratie belemmert. Laat dus de radio uit en die koptelefoon van je hoofd. Je favoriete nummers bewaar je gewoon voor in de auto of voor op de fiets terug naar huis. 

2 Pauzeer.

Als je om de 52 minuten een pauze van 17 minuten neemt, is je productiviteit optimaal. Bottom line: Als je dat consequent elke 52 minuten doet, red je het natuurlijk niet met een achturige werkdag, maar het gaat erom dat het geen kwaad kan om af en toe een pauze in te lassen. Maak een wandelingetje, leeg het hoofd, daarna kun je weer gas geven.

kantoor telefoon office

3 Cyberloafing

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het is daadwerkelijk zo: gamen en het kijken naar filmpjes op Dumpert of YouTube bevordert de productiviteit. Doe dat uiteraard wel met mate (zie punt 2). Cyberloafing wordt dat genoemd.

4 Bereid voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak aan het einde van je werkdag een planning voor de volgende dag, zodat je de volgende ochtend meteen up and running bent.

5 Geen telefoon

Een telefoon leidt af als hij op je bureau ligt, bijvoorbeeld omdat er berichten binnen komen – die je vervolgens elke keer gaat checken. Volgens onderzoek van de Universiteit van Michigan maken mensen twee keer zo veel fouten als ze om de paar seconden iets anders doen. 

kantoor telefoon office secretaresse bureau

6 Geen e-mail

Hoewel email niet de hoogste prioriteit heeft, zijn we gemiddeld de helft van de dag bezig met het checken van onze inbox. Daar is een oplossing voor, en die oplossing heet de 6-12-6 regel. Komt hierop neer: je checkt je mail ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Als er echt dringende vragen zijn, dan bellen ze wel.

(6 uur is misschien een beetje vroeg, maar goed, het gaat om het idee van zestallen in dat rijtje van 6-12-6.)

7 Ken je piekmoment

Sommige mensen zijn het productiefst in de ochtend, anderen werken juist weer efficiënter na de lunch, en een enkeling is zelfs een optimale werkbij in de avond. Zorg ervoor dat jij a) weet wat jouw beste fase is, en b) dat je de belangrijkste klussen op die piekmomenten uitvoert.