Deze elektrische supercar met 815 pk is ontworpen door een Nederlander

DS geeft een voorproefje van de toekomst, ontworpen door de Nederlander Bob Romkes.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

DS is oorspronkelijk gelanceerd als een submerk van Citroën voordat het in 2014 een zelfstandig merk werd. DS Automobiles gaat voor luxe, maar is ook bezig met de ultramoderne Formule E-bolides. En na het claimen van opeenvolgende Formule E-titels in 2019 en 2020, wil DS nu lessen trekken uit zijn volledig elektrische raceprogramma en deze toepassen op toekomstige productieplatforms.

Dutch Design

Om met deze capaciteiten te pronken, hebben de Fransen zojuist een zeer potent en elektrisch supercar-prototype gelanceerd: de E-Tense Performance. Een ontwikkeling van de DS E-Tense uit 2016. Beiden zijn overigens ontworpen door de Nederlandse DS Exterior Designer Bob Romkes.

Het DS E-Tense concept uit 2016

De E-Tense Performance, die een hele reeks technologieën en functies leent van de E-Tense Formule E-raceauto’s, is gemaakt rond een monocoque-chassis van koolstofvezel, dat is gekoppeld aan een van de Formule E afgeleid ophangingspakket. Losjes gemodelleerd rond de Formule E-eenzitter van DS, bestaat de aandrijflijn van het prototype uit twee motoren. Een 250 kW-eenheid aan de voorkant en een 350 kW aan de achterkant. Samen zijn ze goed voor 600 kW, ofwel 815 pk. Een een buitensporige 0-100 tijd van twee seconden.

Kameleon

Het interieur van de auto is afgewerkt met zwart leer en uitgerust met racekuipstoelen, een Formule E-stuur en een ultrapremium FOCAL Utopia-geluidssysteem dat speciaal voor dit project is ontwikkeld. De EV-prototype rijdt op een set van 21-inch wielen met aerodynamische inlegafdekkingen en heeft een kameleonachtige lak die van kleur verandert afhankelijk van de hoek en de verlichting waarin hij wordt bekeken.

Dat het niet bij mooie 3D-renderingen en specs blijft, dat willen ze bij DS bewijzen door het rijdende prototype nog deze maand wat testkilometers te laten maken. Met Formule E-coureurs Felix da Costa en Jean-Éric Vergne.

Laboratorium

© Laurent Nivalle

Het doel van DS is om de ervaring bij de Formule E toe te passen op hun auto’s van de nabije toekomst. Ze zien de Formule E als ‘een laboratorium’ die ze zullen ‘gebruiken om de werking van de componenten te analyseren en te ontwikkelen, met het oog op toekomstige productie’.

In totaal zal DS Automobiles tussen nu en oktober 2022 vier verschillende series debuteren, waar een ander prototype zal worden onthuld op de Autosalon van Parijs.

Vanaf 2024 zal elk nieuw model van DS Automobiles 100 procent elektrisch zijn, inclusief de sportieve modellen die zullen worden ontwikkeld met behulp van de expertise van DS Performance. 
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie