Elon Musk laat zien hoe het níet moet

Na zijn overname van Twitter besloot Elon Musk de helft van het personeel te ontslaan. Dat ging nogal eh, hoekig.

NEW YORK, NEW YORK - MAY 02: Elon Musk attends The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" at The Metropolitan Museum of Art on May 02, 2022 in New York City. (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Een deel van de 7.500 werknemers van Twitter kreeg afgelopen donderdagavond door dat ze waren ontslagen toen hun mail plotsklaps werd afgesloten. Ze werden ook afgesneden van het interne Slack-platform. Tot dat moment had nog niemand een officieel ontslagbericht ontvangen.

Vanwege het tijdsverschil met het hoofdkantoor in San Francisco werden de mailaccounts van veel werknemers op de Twitterkantoren in Europa ’s nachts afgesloten, met name in Dublin, waar het Europese hoofdkantoor van Twitter is gevestigd.

Sommige ontslagen werknemers gebruikten vervolgens Twitter om te reageren. “So grateful this is happening at 3am,” twitterde de in Londen gevestigde Chris Younie sarcastisch. “Really appreciate the thoughtfulness on the timing front guys.”

Volgens The New York Times ging het er zo chaotisch aan toe, dat in ieder geval één medewerker van alle systemen werd afgesloten terwíj́l hij in een online vergadering zat.

alexander shatov unsplash twitter

Toen op vrijdag 4 november de rookwolken waren opgetrokken, had Twitter Inc zo’n 3.700 werknemers ontslagen, de helft van het totale aantal.

Elon Musk, die Twitter op 27 oktober overnam voor 44 miljard dollar, heeft ambitieuze plannen met Twitter. Hij wil het aantal deelnemers vergroten, maar is ook op zoek naar andere bronnen van inkomsten.

Tegelijkertijd zijn volgens Musk bezuinigingen noodzakelijk. In een tweet zei hij dat Twitter per dag 4 miljoen dollar verliest. Volgens Musk komt daar de boycot bovenop van adverteerders die volgens hem onder druk worden gezet door “activist groups”.

Musk is naar verluidt een schuld van 13 miljard aan moeten gaan om de koop van Twitter rond te kunnen krijgen.

Ondertussen lanceerde Musk wel iets heel anders, namelijk een parfum met de geur van verbrand haar.

In de afgelopen tien jaar liet Twitter maar twee jaar zwarte cijfers noteren. Enkele adverteerders hebben na de overname door Musk hun budgetten terug getrokken. Er bestaat enige argwaan over diens bedoelingen met het platform.

Vrijdag besloten Volkswagen en Carlsberg hun advertenties terug te trekken. Eerder had United Airlines al bekend gemaakt de geldkraan dicht te draaien.

nick fewings unsplash ontslag

Ontslagen medewerkers kregen te horen dat ze niet in het openbaar mededelingen mochten doen over hun ontslag. Ze kregen ook te horen dat er binnen een week meer informatie zou volgen over een eventuele ontslagvergoeding.

Meerdere ex-werknemers zijn inmiddels een zogenaamde class-action lawsuit gestart tegen Twitter. Een werkgever is namelijk wettelijk verplicht om een ontslag vantevoren aan te kondigen, zelfs in de Verenigde Staten, waar het ontslagrecht net iets soepeler is dan in Nederland.

The New York Times vroeg Sandra Sucher, een aan Harvard verbonden management professor, naar haar analyse van de ontslagronde bij Twitter. Haar antwoord: “Dit is een masterclass in hoe het níet moet.”

Opvallend genoeg nam mede-oprichter Jack Dorsey afgelopen zaterdag de schuld op zich: “Ik realiseer me dat velen boos zijn op me,” schreef hij op Twitter. “Ik ben verantwoordelijk voor de situatie waar iedereen nu in zit: ik heb het bedrijf te snel laten groeien.”

Exact een jaar geleden vertrok Dorsey bij het bedrijf dat hij mede oprichtte. Er was toen al kritiek op hem. The New York Post schreef over medewerkers die klaagden dat Twitter een decennium lang niet groeide omdat Dorsey de wereld overvloog met fotomodellen.