Kijk Baz Luhrmann’s Elvis óók voor The King’s horlogeverzameling

Elvis Presley – mis Baz Luhrmann’s nieuwe biopic overigens niet – was één van ’s werelds grootste showmannen. Maar wist je dat hij ook een fervent horlogeliefhebber, -verzamelaar en -handelaar was?

Van alles dat Elvis Presley definieerde – de beweeglijke heupen, de kleding, de auto’s, de grijns, dat haar – is zijn verzameling horloges een onbekende. Althans, voor ons. Tot nu.

Dat deel van het leven van The King zien we ook subtiel om de pols van Austin Butler als Elvis Presley in Elvis (vanaf 8 augustus op HBO Max).

Elvis Presley op de set van Blue Hawaii met de Hamilton Ventura

Kijk goed genoeg en je vangt hier en daar een glimp op van zijn indrukwekkende collectie. Volgens de makers waren horloges ‘een symbool van zijn succes en een groot deel van zijn verhaal’.

Ze waren een statussymbool, en toch handelde Elvis en gaf horloges weg. Er wordt gezegd dat hij vaak een horloge van zijn pols zou nemen en het met een fan zou ruilen als hij er een zag dat hij mooier vond.

Een relatief eenvoudige Omega Constellation

Elvis had een horlogecollectie die soms kon wedijveren met zijn autocollectie. Hij droeg onder meer Hamilton, Bulova, Omega en Rolex. Toen hij in Duitsland was tijdens z’n diensttijd in het Amerikaanse leger, droeg hij een gouden Omega Constellation met een zwarte wijzerplaat. Dat horloge werd tien jaar geleden geveild door Antiquorum en werd verkocht voor ruim €50.000.

Bij zijn thuiskomst werd Elvis verliefd op een Hamilton Ventura-horloge, het bekende driehoekige ontwerp. Dat was het horloge waarmee het eigenlijk allemaal écht begon.

De driehoekige Hamilton Ventura, gemaakt door de Amerikaanse industrieel ontwerper Robert Arbib. Presley droeg dat horloge in de film Blue Hawaii (1961), in een tijd dat acteurs nog hun eigen horloges droegen en niet vastzaten aan sponsordeals. Zie ook: Sean Connery’s Rolex Submariner in Dr. No.

De Bulova Astronaut

Tegenwoordig brengt Hamilton verschillende Ventura-horloges uit en heeft er één die sterk lijkt op die van Elvis. Sterker nog, zeven jaar geleden introduceerde Hamilton het Elvis-horloge om te herdenken wat de 80ste verjaardag van de zanger zou zijn geweest. Deze en nog drie andere horloges behoorden tot Elvis’ meest bekende uurwerken.

Hamilton Ventura

Hamilton

De Hamilton Ventura is het horloge waar The King het meest bekend om staat. Alles aan Elvis verlegde de grenzen van zijn tijd, dus een vooruitstrevend horloge als de Ventura paste goed bij zijn persoonlijkheid. Het was het eerste elektrische horloge en het avant-garde ontwerp benadrukte de toen populaire Mid-Century Modern stijl. Na de film Blue Hawaii, uit 1961, was het horloge een modern icoon. Hamilton heeft nog steeds een volledige collectie, inclusief quartz Ventura-modellen die trouw zijn aan het origineel. En je kent ‘m waarschijnlijk ook uit de Men in Black-films.

Bulova Accutron

Bulova

In 1968, toen hij zijn comeback-televisieconcert maakte, accentueerde hij zijn zwartleren outfit met een op maat gemaakte leren band gemaakt voor zijn Bulova Accutron Astronaut-horloge. Hij droeg ook en hield van zijn Accutron-521 18-karaats geelgouden vierkante horloge met asymmetrische kast. Het merk heeft onlangs zelfs een nieuw Accutron-521-horloge onthuld dat een eerbetoon is aan het origineel dat The King of Rock and Roll bezat.

Rolex King Midas

Rolex

Andere horloges die Elvis droeg zijn onder meer een Rolex King Midas met een geïntegreerde band. Dat horloge was oorspronkelijk ontworpen voor Rolex door Gerald Genta (die ook de Audemars Piguet Royal Oak en de Patek Philippe Nautilus ontwierp). Het horloge, één van slechts 1.000 ooit gemaakt, was een geschenk aan Elvis in 1970 nadat hij zes opeenvolgende ‘uitverkochte’ concerten had gegeven. Het is te zien in zijn huis in Memphis, Graceland.

Omega Constellation

Antiquorum

Waarschijnlijk één van de minst excentrieke horloges die Elvis ooit droeg, deze bescheiden Omega Constellation van rond 1960. Hij is te zien op een aantal oude Elvis-foto’s in militair uniform. Met een traditioneel ontwerp, een gouden kast en een handmatig opgewonden uurwerk, is er verder weinig opmerkelijks aan dit horloge. Behalve dat het gewoon een zeer chique, ingetogen en stijlvol horloge is. Elvis gaf dit horloge uiteindelijk door aan zijn goede vriend en gitarist Charlie Hodge, en het is sindsdien een paar keer geveild.