Waarom drinkt iedereen Espresso Tonic?

’t Werkt in ieder geval goed bij warm weer en katers.

Tijdens een weekend Wenen stuimelde ik op een koffiemenu met daarop een ‘Espresso Tonic’ onder het kopje ‘Eiskaffee’. Eerst dacht ik dat het aan mijn gebrekkige Duits lag. Je weet maar nooit, tonic zou zomaar een speciaal Oostenrijks receptuur kunnen zijn. Maar neen, een kleine Google-zoektocht verduidelijkte dat er met Espresso Tonic toch echt espresso met tonic-water werd bedoeld.

Aangezien Wenen bekend staat om zijn koffiehuiscultuur, vertrouwde ik op de Weense koffie-expertise en bestelde ik ‘m. Daarnaast was het zo’n 30 graden en beviel de gedachte van een ijskoude en met cafeïne geladen verfrissing me goed. De Espresso Tonic smaakte precies zoals je zou verwachten van de combinatie: een ijskoude koffie met koolzuur, en een ietwat bittere nasmaak van de tonic. Niet veel later dronk ik mijn eerste Espresso Tonic in Nederland, bij restaurant Renilde in Rotterdam.

Maar waar komt de Espresso Tonic vandaan? Niet in Wenen: de drank kent zijn origine in Zweden. Toen Charles Nystrand en Anne Lunell op de ochtend na een personeelsfeest koffie geserveerd kregen van een collega, had de collega er een beetje tonic en siroop bij gedaan. Het werkte uitstekend tegen de kater. Toen Charles en Anne een tijd later hun koffiezaak Koppi in het Zweedse Helsingborg openden, besloten ze de Kaffe & Tonic op de kaart te zetten.

Een Espresso Tonic, of ‘sparkling espresso’, is vrij straightforward. Ook is ‘ie nog makkelijker te maken en te onthouden dan alle andere koffietrends, zoals de nitro cold brew, de flatwhite en de cortado. De drie onmisbare ingrediënten van een Espresso Tonic zijn espresso, tonic en ijsklontjes. Het liefst maak je de espresso in een goede espressomachine, maar een cupmachine die is afgesteld op een espresso voldoet ook.

Zolang de espresso goed is gezet, zit je eigenlijk gebakken. Maar de tonic die je kiest voor je Espresso Tonic heeft ook invloed op de smaak. Fever Tree is een van de bekendste tonic-merken, deze is iets zoetiger en wordt vaak gebruikt in de horeca. Voor een iets kruidigere tonic kies je Fentimans tonic. Bij de kruidigere tonics kun je – net zoals met gin-tonics – wat meer experimenteren met extra smaakjes, zoals een sinaasappelschijfje in je Espresso Tonic. De Espresso Tonic is een blijvertje, zeker als de temperaturen boven de 20 graden uitstijgen. Maar je houdt me dan ook tevreden met een ‘simpele’ ijskoffie.

Zo maak je Espresso Tonic

Ingrediënten

Voor één Espresso Tonic.

  • 60 ml espresso (een dubbele)
  • 120 ml tonic
  • IJsklontjes
  • Eventueel een limoenschijfje of sinaasappelschijfje

Bereidingswijze

Vul een waterglas met vier ijsklontjes en de tonic. Giet langzaam de espresso over de ijsklontjes en tonic. Garneer eventueel met een limoenschijfje of sinaasappelschijfje.