Waarom iedereen moet kunnen squatten

Ass to grass. Oftewel: het maken van een squat, wat in degelijk fitnessjargon een ‘kniebuiging’ wordt genoemd.

Onderhoud
Maximaliseer je vakantiekleur
Door Redactie
Onderhoud
Waarom olie goed voor je is
Door Redactie

Een essentiële oefening om sterkere, grotere benen en billen te krijgen, maar ook belangrijk voor hen die geen bodybuild-doeleinden najagen.

Wie regelmatig squat, of in een squat-positie zit, kan namelijk veel gezondheidsvoordelen ervaren. Om een squat te kunnen maken, moeten de heup, knie en enkel-gewrichten in beweging komen. Dat gebeurt doordat de beenspieren, in het bijzonder de quadriceps (voorkant bovenbenen), de bilspieren, de buikspieren en een deel van de rugspieren aan het werk gaan.

Compoundoefening

Een groot deel van ons lichaam moet dus aan de slag om die squat te maken, wat binnen de muren van een sportschool ‘compound’ wordt genoemd. Lees: een oefening die meerdere spiergroepen tegelijkertijd inzet om tot een resultaat te komen. Wanneer het niet lukt om een squat te maken of wanneer je veel pijn ervaart tijdens het squatten, betekent dat waarschijnlijk dat je stijfheid in de gewrichten ervaart, de spieren teveel op spanning staan of dat je niet genoeg spierkracht hebt om de squat meer dan één keer te maken.

Is dat een probleem? Ja! Ons lichaam is gemaakt om een squat te kunnen maken. Sterker nog: het was ooit – lang, lang geleden – een belangrijke zitpositie. Binnen sommige culturen, voornamelijk in Azië, is de squat nog steeds een gangbare zitpositie. Toch kunnen veel mensen niet meer squatten, met een beperkte lichaamsfunctionaliteit tot gevolg. De schuldige? De stoel.

Ervaren squatters voeren de oefening uit op één been (pistol squat) om zo de gewrichten en spieren nog meer uit te dagen.

Squatten, squatten, squatten

We zitten ons een ongeluk. Letterlijk. Zwakke been-, bil-, buik- en rugspieren kunnen namelijk talloze blessures en pijnklachten veroorzaken. Ook kunnen stijve gewrichten en gespannen, zwakke spieren sportieve prestaties verminderen. Een hardlopersknie ligt bijvoorbeeld op de loer wanneer je bilspier niet sterk genoeg is.

Wanneer je gaat squatten hoef je niet direct een stang met honderd kilo gewicht in je nek te leggen, je kunt ook bodyweight squats maken. Dat is voor velen al genoeg uitdaging. Wanneer het lukt om een technisch goede squat te maken, kun je het aantal herhalingen gaan verhogen. Wanneer je 15 bodyweight squats maakt, zul je merken dat het lichaam hard moet werken om al die spierkracht te leveren. Precies hetgeen je wil om de boel aan te slingeren, want zoals je weet: zonder wrijving geen glans.

Meer weten over de gezondheidsvoordelen van squatten en het uitvoeren van een goede squat? Bekijk dan de onderstaande video.

Onderhoud
Maximaliseer je vakantiekleur
Door Redactie
Onderhoud
Waarom olie goed voor je is
Door Redactie