Factor zon: dit moet je weten

Eindelijk is ‘ie daar: de zon. Met een béétje beleid bescherm je je prima tegen UV-straling en blijft er genoeg te genieten over.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Het wappie-bericht dat zonnebrandcrèmes schadelijk zouden zijn, hebben we onlangs hier al weerlegd. Maar wist je deze drie dingen over zonnebrandmiddelen?

Zijn de factoren bij elk merk gelijk?

Dat is het streven en is in de Europese wetgeving vastgelegd. Factor 30 is bij merk X even krachtig als bij merk Y. Ongeacht de prijsklasse. Wat wel eens voorkomt is dat een product niet de factor blijkt te hebben die gecommuniceerd wordt op de verpakking. De oorzaken daarvan kunnen divers zijn. Een mogelijke verklaring is dat er door nieuwe wetgeving de samenstelling van een product is aangepast en dat de werking daardoor niet meer optimaal is. De Consumentenbond is hier gelukkig nogal alert op.

Hoe hoger de factor, hoe langer je in de zon kunt blijven?

Daar kunnen we kort over zijn: Nee. De factor geeft aan hoeveel procent van de UV-stralen wordt tegengehouden. Bij SPF 30 is dat 95 procent van de stralen, bij factor 50 is dat 97 procent. Een relatief klein verschil dus. Er is overigens geen enkele factor die alle straling tegenhoudt.

Het is raadzaam met minimaal factor 30 te smeren, wat je huidskleur ook is. Heb je een heel bleke of een heel gevoelige huid, opteer dan voor factor 50.

Royaal aanbrengen en elke twee uur een nieuwe laag aanbrengen. De reden? Je zweet, ook als je niet beweegt. Bovendien neemt het beschermende vermogen na het aanbrengen steeds wat af. Vermijd in ieder geval altijd de felle zon tussen 12.00 en 15.00 uur – die hakt er teveel in.

Is een chemische filter beter dan een minerale?

Eerst even uitleggen wat het verschil is. Een chemische filter trekt in je huid en breekt daar de UV-straling af zodat die geen negatief effect kan hebben. Een minerale filter blijft op je huid liggen en weerkaatst de stralen zodat die niet kunnen doordringen in de huid. Deze filters kunnen een witte waas op de huid achterlaten. Zowel chemische als minerale filters beschermen prima, al wordt over deze laatste beweerd dat ‘ie beter voor het milieu zou zijn. Daarover binnenkort meer. In veel zonnebrandcrèmes wordt een mix van chemische en minerale filters gebruikt.

Een zonnebrandproduct voor het lijf is vaak net wat stugger dan een crème die speciaal voor het gezicht is ontwikkeld. Dat verklaart meteen de (wat) hogere prijs.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg