5 feestelijke cocktails voor het einde van ’t jaar

Klassiekers (met of zonder twist) die ideaal zijn voor de decemberdagen.

Maak deze feestdagen extra fijn door een van — of allemaal, waarom ook niet — deze feestelijke cocktails te maken.

Side Carpet Cocktail

De Side Carpet cocktail is de favoriete cocktail van de prijswinnende bartender David Lebeer en een eigen twist op de bekendere Sidecar cocktail. Een fris-feestelijke cocktail met cognac, Cointreau, Amaretto en appel. Valt geheid in de smaak tijdens deze decemberdagen!

Side Carpet cocktail recept

Champagne Punch cocktail

Om 12 uur ’s nachts, op 1 januari, drink je natuurlijk champagne. Dat moment — het ontkurken om stipt 00:00 uur, de champagne die voortvloeit, men die lachend hun flutes bijhoudt — is bijna heilig. Maar daarna, wanneer de champagne an sich begint te vervelen, maak je van de overgebleven champagne een punch. Smaakvol en makkelijk te bereiden, en een ideale drank om het nieuwe jaar verder mee in te luiden.

Champagne Punch recept

Manhattan cocktail

Het feestdagen-seizoen is in vol ornaat gaande. Om de aankomende dagen juist te vieren, drink je een Manhattan cocktail. Alhoewel de Manhatten een klassieke, recht-toe-recht-aan whiskycocktail is, kan je hem zo maken dat ‘ie hartstikke feestelijk smaakt. De Manhatten cocktail is bedacht in – je raadt het al – de gelijknamige wijk in New York City. De hoofdingredienten zijn rye whisky, vermouth en Angostura bitters. Hij lijkt daarmee verdacht veel op de klassieke Old Fashioned, maar het grootste verschilt zit ‘m in de manier waarop de cocktail wordt gezoet. De vermouth geeft de Manhattan cocktail een hint van sinaasappel, wat de cocktail extra winters en feestelijk maakt.

Manhattan cocktail recept

Aperol Cider Spritz cocktail

De Aperol Cider Spritz cocktail is de zomerse favoriet gehuld in een winterjas. Deze cocktail van het Italiaanse restaurant in Rotterdam ‘Il Gattopardo’ inspireerde ons om datzelfde weekend de ingrediënten uit de thuisbar tevoorschijn te toveren. De Aperol Cider Spritz cocktail is héél makkelijk om te maken en fleurt deze grauw-grijze dagen op.

Aperol Cider Spritz cocktail maken

De Corpse Reviver cocktail

In de bioscoopfilm Babylon word je meegesleurd in het Hollywood van de jaren ’20, een bijzonder turbulente tijd voor de stad van filmproducties en -sterren. Brad Pitt, Margot Robbie en Diego Calva laten zien hoe de filmindustrie overvloeide van creativiteit, innovatie en alcoholische versnaperingen (waaronder de Corpse Reviver cocktail). In de Corpse Reviver cocktail vind je gin, Cointreau, het Franse apertief Lillet en absinth. De cocktail is ideaal om een kater mee te bestrijden — hoognodig tijdens de feestdagen — en heeft een losbandig effect. Ideaal voor je volgende feestje.

Corpse Reviver cocktail recept