De eerste Ferrari-SUV is hier met de 725 pk sterke Purosangue

Ferrari heeft zijn allereerste SUV onthuld. De Purosangue is Ferrari’s eerste productie ‘vierdeurs vierzitter’ – zoals ze het noemen – en hij is verbluffend.

De beestachtige SUV, geïnspireerd op de stijlkenmerken van de Roma, treedt in de voetsporen van Ferrari’s Italiaanse landgenoot Lamborghini. Welke in 2017 debuteerde met de Urus. Nadat je de suicide-doors hebt geopend, zul je een cockpit opmerken die is geïnspireerd op de SF90 Stradale, evenals een interieur dat zowel ruim als sportief is. Het dak is gemaakt van koolstofvezel en heeft ook een groot glazen raam dat doorloopt tot aan de voorruit.

De luxe quasi-crossover SUV wordt aangedreven door een 6.5L V12-motor die 725 pk en 716 Nm aan koppel produceert en in 3,3 seconden van 0-100 gaat, met een topsnelheid van 310 km/u.

De auto is ook uitgerust met vierwielaandrijving en een achteraan gemonteerde koppeling, samen met Hill Descent Control. Andere details zijn onder meer scharnierende deuren aan de achterkant, waardoor de achterpassagiers gemakkelijker kunnen in- en uitstappen. In de wandelgangen bekend als ‘suicide doors’. Verder zien we twee displays voorin voor de bestuurder en passagier. Met te verwachten technologie zoals Apple CarPlay, Android Audio en een Burmester 3D Surround Sound System.

Het is ook de moeite waard om te vermelden wat de auto kan doen bij lage toerentallen; de aandrijflijn bereikt 80 procent van zijn koppel bij al slechts 2.100 rpm. Hoewel de Purosangue misschien meer een compromis is voor diegenen die zowel een krachtige sportwagen als een gezinsauto willen, is het juist die combinatie van die twee die dit nieuwe model zo uniek maakt.

Opvallend is wel dat Ferrari met nog geen woord rept over offroad-capaciteiten. Hopelijk komt dat nog, maar de concurrent voor de Lamborghini Urus, Aston Martin DBX en de Bentley Bentayga is hier. Kosten? Exclusief Nederlandse belastingen is dat een niet misselijke €390.000. Dat is trouwens exclusief een kogelwerende vloer. Een serieuze optie in de lijst. Begin 2023 verwacht in de showroom.