21 fenomenale filmsneakers (deel I)

Sinds de jaren 80 vormen sneakers ook onderdeel van de filmgeschiedenis. Dit zijn de 21 meest iconische gymschoenen van het witte doek.

  1. Game of Death (1978) – Onitsuka Tiger Mexico 66

Zelfs de zwarte vechtstokjes matchen met het geel-zwarte trainingspak. Maar het iconisch, want vaak gekopieerde hoogtepunt in Game of Death wordt gevormd door de Onitsuka Tiger Mexico 66-sneakers om de voeten van Bruce Lee.

Huidige prijs: € 89,95

2. Bladerunner  (1982) – Adidas Official

De simpele, roetzwarte Adidas Official (ook wel bekend als eerste generatie Stan Smith) is precies wat Rick Deckard (Harrison Ford) nodig heeft om in Blade Runner (1982) door het strijdveld bekend als Los Angeles te racen. 

Huidige prijs: € 95

3.Tootsie (1982) – Puma Suede

Aah, Tootsie, de acteur (Dustin Hoffmann) die nergens aan de bak komt, tot hij zich verkleed als vrouw. In een mierzoete soap, die zich uiteraard afspeelt in een ziekenhuis, steelt hij vervolgens de harten van alle kijkers. Gek dat hem dat allemaal als mannelijke acteur niet lukte, terwijl hij notabene heerlijke Puma Suedes droeg, in understated grijs.

Huidige prijs: € 79,95

4. Fast Times At Ridgemont High (1982) – Vans Checkerboard

De toen 21-jarige Sean Penn hield zijn eigen comfortabele Vans met dambordprint aan in zijn rol als stoner-dude Jeff Spicoli in deze moderne klassieker – waardoor deze sneakers ook vanzelf klassiek werden.

Huidige prijs: € 74,95

De bordeauxrode Adidas Samba van Renton (Ewan McGregor) in Trainspotting vind je hier.

5.The Breakfast Club (1985) – Nike Internationalist

In een tijd waarin geeks nog niet de status van een Mark Zuckerberg hadden, droeg über-nerd Brian Johnson (Anthony Michael Hall) in tienerklassieker The Breakfast Club blauwe Nike Internationalists met een gele swoosh.

Huidige prijs: € 90

6. Back to the Future II (1985) – Nike Air Mag

De zelfstrikkende basketbalschoen van Marty McFly (Michael J. Fox) in het tweede, duidelijk mindere deel van de Back to the Future-reeks kostte destijds meer dan een nieuwe auto. De film speelde zich af in 2015 – die toekomst bleek er dertig jaar later toch anders uit te zien dan in werkelijkheid.

Huidige prijs: ca. € 7.500

7. The Goonies (1985) – Nike Air Sky Force Hi

In deze film over een groep jonge buitenbeentjes heeft ‘Data Kid’ altijd wel een list paraat om de kwajongens uit de problemen te halen. Een van zijn bekendste trucjes bevindt zich in de hiel van zijn custom Nike Air Skyforce Hi: een springveer. 

Huidige prijs: € 110

De nummers 15 tot en met 21 vind je hier (mét uiteraard de Adidas Country van Beverly Hills Cop Axel Foley).