11 manhaftige films over de Wereldoorlogen

Loopgraven en nare nazi’s: dit zijn de beste films over de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Entertainment
Creatief met stofzuigen
Door Redactie
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg

De Duitse oorlogsfilm All Quiet on the Western Front (auf Deutsch: Im Westen Nicht Neues) won dit jaar de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. De film gaat over Paul Bäumer, een jonge Duitse soldaat die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog een hel meemaakt. Het zette ons aan het denken: wat zijn de beste films over de Eerste Wereldoorlog en/of Tweede Wereldoorlog?

All Quiet On The Western Front (2022)

All Quiet On The Western Front is de Duitse inzending bij de Oscars en de winnaar van de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Het is een filmbewerking van Erich Maria Remarque’s bekende roman over de Eerste Wereldoorlog, waarin de Duitsers daadwerkelijk Duits spreken. Hoe de film zijn Oscar heeft binnengesleept? Met de doorgrondende soundtrack en het ijzingwekkende acteerwerk van hoofdrolspeler Felix Kammerer.

1917 (2017)

Het Britse 1917 is eigenlijk een soort tegenhanger van het Duitse All Quiet On The Western Front. De films spelen beide af in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, met een hoofdrol voor een jonge soldaat die van de ene horror naar de andere stuimelt. In 1917 is de hoofdrolspeler, Schofield (George MacKay — die bijzonder veel op Felix Kammerer uit All Quiet On The Western Front lijkt) een Britse soldaat die samen met zijn kompaan Blake (Dean-Charles Chapman) een belangrijk bericht over de grens van de Duitse vijand moet afleveren.

Inglourious Basterds (2009)

Quentin Tarantino is en blijft een legendarische filmmaker en een van zijn beste werken is misschien wel Inglourious Basterds. De Tweede Wereldoorlogfilm, met in de hoofdrollen Brad Pitt, Christopher Waltz en Mélanie Laurent, volgt een groep Joodse Amerikanen in Europa die niets anders doen dan nazi’s vermoorden. Tevens de film waarin Til Schweiger de meest iconische zin uit zijn carrière uitspreekt: “Say auf wiedersehen to your nazi balls“.

Schindler’s List (1993)

Een lijst met oorlogsfilms zou niet compleet zijn zonder Schindler’s List. Traditiegetrouw staat op 4 mei rond half 9 ’s avonds deze klassieke Oscar-film ingepland bij de NPO. Het hartverscheurende verhaal gaat over een Duitse zakenman in Polen die meer dan duizend Joden redde van de Holocaust door ze aan het werk te zetten in zijn fabriek. Een prachtig trieste film om tijdens dodenherdenking op te zetten, al is de tranenzee die volgt vaak minder fraai.

Fury (2014)

Wat als je vijf militairen, met Brad Pitt’s personage als sergeant, in een Amerikaanse tank anno 1945 plaatst en hier een filmscript van maakt? Dan krijg je een film waarin de personages bijzonder geloofwaardig zijn, de dialogen briljant luidden en de actiescènes zenuwslopend blijken. Samen met Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña en Jim Parrack zet Pitt in Fury een sterk staaltje acteerwerk neer.

Saving Private Ryan (1998)

Saving Private Ryan wordt gezien als één van de beste oorlogsfilms van de afgelopen decennia. De film is geregisseerd door Steven Spielberg en heeft onder andere Tom Hanks in de hoofdrol. Een groep Amerikaanse soldaten krijgen de opdracht om de enige nog levende zoon van een familie thuis te brengen van de Tweede Wereldoorlog.

Jojo Rabbit (2019)

Zijn oorlogsfilms alleen maar over dood en verderf? Welnee, regisseur Taika Waititi bewijst met zijn zwarte satire Jojo Rabbit dat er heus ook idioterie was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een Duitse jongen van net 10 jaar is lid van de Hitlerjugend, maar hij krijgt gemengde gevoelens wanneer hij erachter komt dat zijn moeder een Joods meisje schuilhoudt in huis.

Das Boot (1981)

Das Boot vertelt het verhaal over het leven aan een Duitse onderzeeboot. Als de bemanning niet gek wordt van het wachten in een veel te krappe ruimte onder het geluid van een gonzende motor en druppelend zeewater, ontwijken ze dieptebommen en vrezen ze voor hun leven. Dat doen de makers zo effectief dat je je gedurende 149 minuten zelf vaak ook opgesloten en benauwd voelt. Laat dat je vooral niet afschrikken.

The Pianist (2002)

Een Joodse pianist (Adrien Brody) probeert in het beruchte getto van Warschau de oorlog te overleven. Eerder wilde regisseur Roman Polanski geen film over de Holocaust maken, omdat hij zelf als kind in de getto van Krakau had gewoond (en er uit ontsnapte). Dat maakt The Pianist nog net wat indrukwekkender.

Dunkirk (2017)

In Christopher Nolan’s Dunkirk zijn honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingelt door vijandelijke Duitse troepen in het Franse plaatsje Duinkerke. Gevangen op het strand met hun rug naar het Kanaal staan ze voor een onmogelijke situatie als de Blitzkrieg van de Duitse Wehrmacht dichterbij komt. Dunkirk heeft een sterrencast waar je U tegen zegt, met hoofdrollen voor Tom HardyCillian Murphy en Harry Styles.

La Vita è Bella (1997)

La Vita è Bella, ofwel Life Is Beautiful, is een Italiaanse oorlogsfilm waarvan de eerste helft helemaal niet zo oorlog-achtig lijkt. Vader Roberto Benigni heeft een fijn leven met zijn vrouw en zoon, tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Vader en zoon worden naar een concentratiekamp gestuurd, maar Roberto doet er alles aan om de oorlog één groot spel te laten lijken voor zijn zoon.

Entertainment
Creatief met stofzuigen
Door Redactie
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg