Deze 10 films gingen we meteen googlen

Bij welke films verlieten bioscoopbezoekers na afloop met vraagtekens de zaal.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder

Het Amerikaanse Rant Casino zocht uit naar welke films wereldwijd het meest gezocht werd op Google met de zoekterm ‘explained’. Dus welke filmtitel riep de meeste vragen op.

Oppenheimer, over twee weken de verwachte Oscarwinnaar, werd vaak in combinatie met explained door de zoekmachine gehaald, maar niet het vaakst. Oppenheimer neemt een knappe tweede plek in. Het is een film over eten (zij het een nogal morbide film over eten) die de lijst aanvoert. Al zou je kunnen zeggen dat de flim op de vijfde plek ook over eten gaat.

1//

The Menu (2022) – 59.000 maandelijkse zoekopdrachten

Dit huiveringwekkende horror-mysterie met Ralph Fiennes in de hoofdrol druipt van het cynisme over het leven van de bevoorrechten onder ons – onderwijl laten gasten zich vrijwillig martelen door een chef-kok (Fiennes).

Het einde van de film blijft in de lucht hangen, maar er zijn theorieën die erop wijzen dat het toch niet zo gelukkig afloopt; het personage Margot (Anya Taylor-Joy) zou vergiftigd zijn door een cheeseburger.

Meer dan 59.000 kijkers waren benieuwd naar het waarom van The Menu.

2//

Oppenheimer (2023) – 9.200 maandelijkse zoekopdrachten

Oppenheimer, geregisseerd door Christopher Nolan en met in de hoofdrol Cilian Murphy, volgt het titelonderwerp en neemt ons mee op een reis voor en nadat hij de atoombom maakte. Het einde van de film genereerde ruim 9.200 maandelijkse zoekopdrachten naar de verhaallijn.

Hoezo was David Bowie de inspiratie voor Oppenheimer?

De film roept de vraag op naar de morele en ethische dilemma’s die gepaard gaan met de creatie van een even krachtig als destructief wapen. Het laatste shot van de film toont een catastrofe, wat aangeeft dat Oppenheimer zijn grootste angst creëerde, en dat de atoombom een ​​kettingreactie zou veroorzaken die zou leiden tot de totale vernietiging van de aarde door een nucleaire oorlog.

3//

No One Will Save You (2023) – 6.900 maandelijkse zoekopdrachten

De horror-/sci-fi-film No One Will Save You van Brian Duffield genereerde 6.900 wereldwijde zoekopdrachten naar een verklaring voor het nogal hoekige einde. 

In de finale van de film zien we hoofdpersonage Brynn (rol van Kaitlyn Dever) vrij van buitenaardse controle na een invasie van haar geboorteplaats. Brynn danst en lacht, en er lijkt sprake van een happy end.

4//

Saltburn (2023) – 5.700 maandelijkse zoekopdrachten

Voor velen was Saltburn, met in de hoofdrollen Barry Keoghan en Jacob Elordi, een goed gemaakte satire die de spot drijft met het leven der rijken. De twist van de film onthult dat de vriendschap tussen de twee hoofdpersonen een farce is. Het eindigt met de onthulling dat Oliver de hele familie Catton vermoordde om de erfgenaam van het landgoed Saltburn te worden.

Maar heeft Oliver Felix vermoord, door wie zijn karakter geobsedeerd was? Er wordt aangenomen dat hij Felix heeft vergiftigd en daarbij waarschijnlijk een dodelijke hoeveelheid Farleighs cocaïne heeft gebruikt. Vragen, vragen, vragen – en er werd dus massaal naar antwoorden gegoogled.

5//

The Whale (2022) 5.400 maandelijkse zoekopdrachten

Dit gelaagde verhaal heeft een verwoestend einde. In de film probeert Charlie (Oscarwinnende rol van Brendan Fraser – ModMod had liever deze winnaar gezien) opnieuw contact te maken met zijn dochter Ellie (Sadie Sink), met verlossing, verlating en verlies als thema’s die door de film lopen.

Het einde was niet voor alle kijkers glashelder. De film suggereert dat verlossing moet worden verdiend, terwijl deze voortkomt uit het oprechte verlangen om het goed te maken.

De volledige lijst

FilmJaarZoekopdrachten met ‘explained’
The Menu202259.000
Oppenheimer20239.200
No One Will Save You20236.900
Saltburn20235.700
The Whale20225.400
Barbie20233.900
The Fallout20213.900
Babylon20221.300
White Noise20221.100
Knives Out: Glass Onion2022800
Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder