De 8 films van Johnny Depp die je móet hebben gezien

Johnny Depp behoort tot één van de meest veelzijdige acteurs van z’n generatie. Ook al kiest hij soms de verkeerde uit, Depp maakt elke film kijkbaar.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Zelf zegt Depp: “Ik hou van het idee om mijn soort rollen steeds te veranderen. Ik voel dat ik dat moet doen voor mijn publiek. Om ze iedere keer weer iets unieks te geven en ze niet te vervelen.” Aangezien zijn films, net als zijn persoonlijke leven, niet bij uitstek een onverdeeld succes zijn, zetten wij zijn beste rollen nog eens voor je op een rijtje. Volgens IMDb dan. Al geeft het een goede dwarsdoorsnede van zijn verschillende typetjes.

Pirates of the Carribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) IMDb ☆ 8,0

Het schoolvoorbeeld van een typetje, maar dan doe je ‘m tekort. Disney hield zijn hart vast voor wat het publiek zou denken van Jack Sparrow, maar het werd Depp’s meest succesvolle rol ooit. In het eerste deel van de succesvolle Pirates-serie vormt ijzersmid Will Turner (Orlando Bloom) een team met de beruchte piraat Jack Sparrow om zijn geliefde Elizabeth Swann (Keira Knightley) uit de handen van een stel halfdode zeerovers te redden. Niet makkelijk als je compagnon vaker dronken dan nuchter is en vaker wartaal uitkraamt dan zinnige zinnen. Het beste deel uit de filmserie.

Edward Scissorhands (1990) IMDb ☆ 7,9

Het begin van Depp’s glansrijke filmcarrière én van de vriendschap tussen regisseur Tim Burton en de acteur. In Edward Scissorhands speelt Depp een kunstmatig mens met scharen waar zijn handen horen te zitten. Peg (Dianne Wiest) neemt Edward op in haar gezin. Maar zo vaardig als hij met zijn handen is, zo onhandig gaat hij om met andere mensen. Een onbegrepen kunstenaar met een goed hart, voor die rol was Depp geknipt.

What’s Eating Gilbert Grape (1993) IMDb ☆ 7,8

Een realistische drama die Depp moeiteloos naar een hoger plant tilt. In What’s Eating Gilbert Grape zorgt Gilbert (Johnny Depp) na de dood van zijn vader voor zijn gehandicapte broertje Arnie, zijn moeder met morbide obesitas en twee zussen. Het weerhoudt hem van zijn eigen leven, totdat hij zijn droommeisje ontmoet. Een familiedrama, met wat aandoenlijke scènes die goed op je traanbuizen werkt. Een volwassen Depp als je daarom vraagt.

Ed Wood (1994) IMDb ☆ 7,8

Met twee Oscars en een Golden Globe – al waren ze niet voor Johnny Depp – moet ook deze film erin. Volledig in zwartwit gedraaid en ook weer van vriend Tim Burton. Het vertelt het verhaal van Edward D. Wood Jr. Ook wel Ed Wood, die midden vorige eeuw bekendstond als de ‘slechtste regisseur ooit’.

Donnie Brasco (1997) IMDb ☆ 7,7

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, naar het boek van undercover FBI-agent Joe Pistone. Hij infiltreerde onder het pseudoniem Donnie Brasco in een New Yorkse maffiafamilie. De rol van Joe Pistone (en dus ook Donnie) wordt foutloos gespeeld door Depp. Ook Al Pacino zien we in één van zijn laatste echt goede rollen. Wanneer de undercoverklus langer duurt dan vooraf afgesproken, wordt het steeds moeilijker voor Joe (en zijn vrouw) om in dienst te blijven staan van de FBI.

Finding Neverland (2004) IMDb ☆ 7,7

Peter Pan, de jongen die niet volwassen wil worden, vertoont zeker gelijkenissen met Johnny Depp, die ook zijn jeugdigheid koestert. Niet gek dus dat regisseur Marc Forster bij de acteur aanklopte om de rol van Peter Pans-bedenker, de Schots sprekende schrijver James Barrie, te vertolken. Ironisch genoeg een jaar na zijn rol als piraat en kapitein. In Finding Neverland ontmoet James Barrie de familie Davis; moeder Sylvia (Kate Winslet) en haar vier zoons. Met zijn fantasierijke geest verrijkt hij het leven van de broertjes, die op dat moment rouwen om hun overleden vader. Het vormde Barrie’s inspiratie voor Peter Pan.

Fear and Loathing in Las Vegas (1998) IMDb ☆ 7,6

Gecreëerd naar het gelijknamige boek uit 1971 van Hunter S. Thompson. Raoul Duke (Depp), journalist, reist naar Las Vegas af om verslag te doen van de Mint 400-motorrace. Samen met Dr. Gonzo (Benicio del Toro) gebruikt hij de spectaculaire locatie om daarnaast ook heftig te experimenteren met een berg drugs. Een lekker staaltje acteerwerk met gastrollen voor acteurs als Tobey McGuire, Gary Busey en de prachtige Cameron Diaz.

Blow (2001) IMDb ☆ 7,6

Blow vertelt het verhaal van George Jung. Een normale jongen die uitgroeit tot de grootste cocaïnedealer van de VS. Eigenlijk snapt hij zelf niet goed hoe hij in rap tempo zo succesvol wordt in deze branche. Naast Depp zien we ook Penélope Cruz en Emma Roberts.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels