Fit worden? Verlaag je stressniveau!

De invloed van stress op onze keuzes, gedrag en fysieke staat is enorm.

De invloed van stress op je prestaties

Wanneer we langdurig stress ervaren, kun je er vergif op innemen dat het niet meer lukt om te presteren. Hard trainen, gezond en voldoende eten, een strak slaapritme: het zijn dé 3 basiselementen voor hen die fit willen worden. Kind kan de was doen zou je denken, totdat stress zich aandient.

De invloed van stress op onze keuzes, gedrag en fysieke staat is enorm. Wanneer we langdurig stress ervaren, kun je er vergif op innemen dat de bovenstaande 3 elementen niet meer de prioriteit krijgen die ze nodig hebben.

Stress kan namelijk een gevaarlijke vicieuze cirkel veroorzaken. Stress verslechtert de slaap: je slaapt lastiger in, wordt vaker wakker of, in het ergste geval, allebei. Wanneer je slechter slaapt, maak je minder verstandige keuzes en verlang je naar minder gezond eten. Met weinig slaap op de teller en ongezond eten in je systeem, zul je minder goed presteren in de sportschool.

Stress = prestatie killer

Natuurlijk is het niet erg als dit zich eenmalig voordoet of voor een korte periode, maar bij chronische stress gaan je prestaties in de sportschool gegarandeerd achteruit. De nummer één prioriteit moet daarom het tegengaan of het reduceren van stress zijn.

Nog niet overtuigd? In de onderstaande video van TED-ed wordt pijnlijk helder gemaakt hoe groot de invloed van stress is op je systeem. Neem vijf minuten de tijd om de video te kijken. Je idee over stress zal nooit meer hetzelfde zijn.