6 Essentiële fitness-tips voor sporters boven de 40

Krachtsport is essentieel voor een sterk en gezond lichaam. Boven je veertigste nog roekeloos aan de gewichten hangen is daarentegen niet zo verstandig.

Fitness voor ouderen

Helaas bepalen biologische wetten dat fitness (en elke andere sport) uitdagender wordt na een bepaalde leeftijd. Het ouderdomsproces doet z’n werk en dat betekent dat je niet meer ongeremd met ijzer kan rondsmijten, maar iets voorzichtiger moet doen. Deze tips helpen je om op een verantwoordelijke manier te blijven trainen boven de veertig.

Zorg voor heldere doelen en verwachtingen

Kies een doel dat haalbaar is. Sluit het doel aan bij de manier waarop je leven is ingericht, je energieniveau en chronische blessures? “Ik voel me geen veertig,” betekent niet dat je geen veertig bent. Je kan nog heel erg veel, maar je zult je verwachtingen ook moeten bijschaven. Als je dat niet doet, wordt het een lange rit vol zelfafkeer omdat je niet bereikt wat je ooit wél bereikte of vind dat je nog zou moeten kunnen.

Denk op de langere termijn

In de winter bulken om vervolgens drie maanden voor de zomer aan een pittige cut te beginnen, is na je veertigste – in de meeste gevallen – niet de beste strategie. Hoe ziet je leven er nu en de komende jaren uit? Welke fitnessdoelen sluiten daarop aan? Hoe wil je dat je er over tien of twintig jaar bijloopt? Belangrijke zaken om over na te denken. Laat dat ego trainen maar aan de jonkies over.

Wees geduldig

Lichaamstransformaties vergen veel geduld, welke leeftijd je ook hebt. Tenzij je alles geeft en héél erg veel laat, zul je zeeën aan tijd nodig hebben om een doel te bereiken. Ons gemotiveerde brein denkt aan de start vaak dat een fitness-reis over een geplaveid pad loopt, maar in werkelijkheid rij je jarenlang over een Belgische snelweg vol scheuren en gaten. Boven je veertigste verloopt een lichaamstransformatie nóg langzamer. Wees dus geduldig.

Fitness voor ouderen

Ga voorzichtig om met je lichaam

Met gewichten smijten alsof je de oorlog moet winnen kan misschien nog niet heel veel kwaad als je achttien bent, maar boven je veertigste (en vaak ook al daarvoor) neemt de kans op blessures bij onverantwoord liften snel toe. Nog een nadeel: de kwalen blijven langer. Laat je ego dus bij de voordeur van je sportschool achter en train verstandig.

Lift minder zwaar

Je hoeft geen records meer te liften. Die tijd is geweest en je zult ook nooit meer halen wat je in je jongere jaren haalden of wat broekies om je heen presteren. Focus daarom op het uitvoeren van de juiste techniek, zodat je vrij blijft van blessures. Dit betekent niet dat het niet zwaar mag zijn, je kunt nog steeds jezelf uitdagen zonder roekeloos te worden.

Laat trends voor wat ze zijn, focus op progressie

Elke dag verschijnt er wel een nieuwe trend online. Leuk, maar voor jou als veertigplusser is het zinvoller om te focussen op de basis en dat langdurig en consistent te ontwikkelen. Blijf je techniek verbeteren én jezelf uitdagen door progressie te boeken. De beste (en enige) manier om progressie te maken, is door je resultaten te loggen. Bouw je fitness-reis langzaam en verstandig op, bijvoorbeeld in kleine stapjes door te microladen, maar blijf op scherp.

One thought on “6 Essentiële fitness-tips voor sporters boven de 40

Comments are closed.