Fleishman Is In Trouble kan niet ongezien voorbijgaan

De serie met Jesse Eisenberg (The Social Network) en Claire Danes (Homeland) is te goed om niet te zien.

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder

Het is misschien wel een van de beste series van 2023: Fleishman Is In Trouble. Toch heeft bijna niemand het over de Disney Plus serie met Jesse Eisenberg (The Social Network) en Claire Danes (Homeland).

Fleishman Is In Trouble is gebaseerd op het gelijknamige boek van Taffy Brodesser-Akner, waarin Rachel, de kersverse ex-vrouw van leverarts Toby Fleishman, plotseling verdwijnt. Rachel heeft de kinderen onverwachts bij Toby gedropt en is gevlucht naar een yoga-oord. Hier beginnen de problemen voor Toby; hij klaagt bij zijn voormalige studievrienden Libby (Lizzy Caplan, Cloverfield) en Seth (Adam Brody, The O.C.), ontwikkelt een lichte dating-app-verslaving en probeert zijn kinderen juist op te voeden, zonder een moeder in de buurt.

Het lijkt een egoïstische daad van Rachel, maar in de serie wordt er hevig met het perspectief gespeeld. Letterlijk, als het gaat om draaierige edits die het beeld op z’n kop zetten, maar ook figuurlijk, in het geval van hoe verhalen worden geframed. Want ieder verhaal heeft een invalshoek, maar welke hoeken worden er niet belicht?

De auteur van Fleishman Is In Trouble, Brodesser-Akner, is een succesvolle journalist die jarenlang voor mannenblad GQ en The New York Times heeft geschreven. In dat opzicht heeft ze hevige gelijkenissen met personage Libby, die ook lange tijd voor een mannenblad heeft gewerkt. Daar interviewde ze menig mannelijk celebrity – voor GQ werden voornamelijk mannen geïnterviewd – over het lief en leed binnen hun gezinsleven, soms met scheidingen als uitkomst. Ze pende de verhalen van de mannen gretig neer, tot ze zich begon af te vragen: wat is het verhaal van de (ex-)vrouwen? Het resulteerde in 2019 in het bestseller boek, dat ze in 2022 tot script uitwerkte voor de Disney Plus serie.

Met gevatte dialogen, snelle edits en steengoed acteerwerk is het een pakkende serie die te goed is om niet te zien. Mix een sterk script met een sterrencast bestaande uit Eisenberg, Danes, Caplan en Josh Radnor (How I Met Your Mother) en je creëert een intense serie die je tot het laatste moment van mening laat veranderen.

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder