Futuristisch dilemma voor Paul Mescal en Saoirse Ronan in ‘Foe’

Doet denken aan een mix van Interstellar en Black Mirror. Met in de hoofdrollen twee Oscar-genomineerde acteurs.

Foe is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2018, geschreven door Iain Reid. Het is de tweede verfilming van zijn werk, na de door Charlie Kaufman geregisseerde verfilming van I’m Thinking of Ending Things met Jessie Buckley en Jesse Plemons.

De Oscar-genomineerde Paul Mescal (Aftersun) en Saoirse Ronan (Lady Bird) zetten hun succes dit najaar voort met Foe, een nieuwe sciencefictionfilm over een enigszins ongelukkig getrouwd stel waar Mescals karakter de kans krijgt om deze wereld te verlaten. En verder te gaan in de ruimte.

Robotkloon

De film speelt zich af in het jaar 2065 en volgt een paar boeren die op een afgelegen stuk land wonen. Wanneer een vreemdeling (gespeeld door Aaron Pierre) bij hen op de stoep verschijnt met een verrassend voorstel, wordt hun leven – en hun huwelijk – in chaos gestort. Het personage van Mescal krijgt de kans om tussen de sterren te leven, maar zijn vrouw niet. In plaats daarvan zou er een robotkloon van Mescal komen om zijn vrouw gezelschap te houden.

Het huwelijk van het paar vormt de ultieme focus van het verhaal tegen de achtergrond van een apocalyptische toekomst en ruimtevaart. In dezelfde geest als I’m Thinking of Ending Things, gaat de film over het vrouwelijke hoofdpersonage dat haar relatie met de mannelijke hoofdrolspeler in twijfel trekt en wat dit voor hen betekent.

De plot van de film deelt soortgelijke thema’s als Interstellar en de recente Black Mirror-aflevering Beyond the Sea. In al deze verhalen wordt onderzocht hoe mensen op ruimtemissies omgaan met de scheiding van hun dierbaren en hun huis.

Regisseur Garth Davis (Lion): “Het punt van de film is dat de macht van het bedrijfsleven en het verval van het milieu letterlijk de natuurlijke wereld wegvreten, niet alleen het milieu, maar ook vanuit menselijk oogpunt. Het vreet de samenleving op en neemt weg waarom we hier moeten zijn en wat ons verbindt.”

Foe draait vanaf dit najaar in de bioscoop en is daarna te zien op Prime Video