Achter ieder voetbalshirt schuilt een verhaal

En die verhalen heeft Gerdo van de Peppel nu verzameld in het boek Football shirts with a story.

Gerdo van de Peppel (50) heeft een hobby. Hij verzamelt oude voetbalshirts. Daar is hij niet alleen in, over de hele wereld vindt je verzamelaars van oude voetbalshirts. En dat bracht Gerdo op een idee. Zo’n anderhalf jaar geleden bedacht hij om zijn hobby vast te leggen in een boek. En dat boek zou voor zijn vijftigste moeten verschijnen.

Via zijn Instagrampagina Oudevoetbalshirts vroeg hij tachtig verzamelaars van over de hele wereld om met hun favoriete shirt op de foto te gaan, én om het verhaal achter het shirt te delen. Want zoals Van de Peppel zegt: “Ieder shirt heeft een verhaal.”

In het boek treffen we ook een bijzondere liefhebber aan, namelijk Jordi Cruijff. Van de Peppel:  “Die staat op de foto met het shirt dat zijn vader Johan Cruijff droeg tijdens zijn afscheidswedstrijd voor Ajax, toen Bayern München vrij ongepast met 8-0 won.” Het shirt, slechts één keer gedragen tenslotte, is nog in mint condition.

Zien we nog meer bekenden in het boek? “Zeker. Sander de Kramer staat afgebeeld met een Feyenoord-shirt, Sjoerd Mossou in een oud NAC-shirt.” Sjoerd Mossou kennen we als voetbalanalist en hoofdredacteur van Santos, het beste voetbalblad van Nederland dat zojuist een fijne EK-editie heeft gelanceerd.

Bladerend door het boek, waarvan de teksten overigens in het Engels zijn, vertelt de auteur: “Kijk, hier een Braziliaan die helemaal gek is van Liverpool. Of deze dame, die komt uit Thailand.” Zelf vindt hij het shirt van FC Martigues fantastisch, uitkomend in de Franse Ligue 2. “Met de film Jurrasic Park als sponsor.”

Dit zijn de beste sites voor retro-voetbalshirts.

Football shirts with a story verscheen exact op de dag van Van de Peppels vijftigste verjaardag. “Precies op tijd. Ja, ik ben er druk mee. Vooral met verzenden. Brazilië, Noorwegen, België, Engeland, Thailand… De bestellingen komen overal vandaan. Ongelooflijk. Het bewijst dat ik niet de enige ben, dit is een wereldwijde passie.” 

football shirts with a story

Gerdo van de Peppel, Football shirts with a story, uitgeverij Abessijn – €27,99 (hardcover, 160 pagina’s)