Viermaal Formidabel Frans zomerhaar

In de jaren zeventig en tachtig waren de zomers lang & heet, zwembroeken strak & kort, maar je haar kreeg alle ruimte.

Onderhoud
Fitfluencers
Fitfluencers: een vloek of een zegen?
Door Redactie
Onderhoud
rode peper
Van pittig eten leef je langer 
Door Arno Kantelberg

Sommige kapsels zijn onderdeel gaan uitmaken van ons collectieve geheugen. Zoals deze haarstijlen die in de jaren zeventig en tachtig wereldberoemd gemaakt werden door vier Franse bekendheden. Kapsels die deze zomer weer helemaal terug zijn. L’histoire se répète – we hóren het je denken.

Johnny Hallyday

Deze Franse Elvis had een enorm lange carrière die al in de jaren vijftig begon, Hallyday werd in 1943 geboren, en pas eindigde bij zijn dood in 2017. Aanvankelijk was hij een kloon van Elvis Presley, maar daarna ontwikkelde hij een eigen stijl, zowel wat muziek maar ook wat haar en kleding betreft. Hij was een notoire womanizer en hadt talloze affaires. Daarnaast trouwde hij vijf keer, waarvan twee keer met dezelfde vrouw.

Van zijn platen werden in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Ondanks zijn enorme sterrenstatus is hij buiten Frankrijk en Canada niet erg bekend. Zijn bijnaam buiten deze landen is dan ook ‘the biggest rockstar you’ve never heard of’.

In Nederland had hij desondanks twee nummer één hits in 1963, waaronder de aanstekelijke klassieker ‘Pour Moi la Vie Va Commencer’.

Johnny Hallyday met zijn eerste echtgenote Sylvie Vartan

Zijn flamboyante bos met royale mat en imposante snor op bovenstaand beeld is ook nu weer de trend.

Julien Clerc

Nu is het Harry Styles, in de jaren zeventig was het Paul Alain August Leclerc (1947)  – beter bekend als Julien Clerc: een onverbiddelijk tieneridool.

Op 24-jarige leeftijd was Clerc al een grote ster in Frankrijk en ver daarbuiten. In Nederland stond hij met This Melody op nummer  één. Aardig feitje: In 2007 nam Julien Clerc met Rob de Nijs een duet op van dit nummer voor diens album Chansons, door Jan Rot vertaald als Eén melodie waarin Clerc ook wat Nederlandse woordjes brabbelt.

Clerc was lange tijd getrouwd met de ravissante actrice Miou-Miou, hierboven een foto van het stel.

Met zijn kenmerkende krullenbos was Clerc hét prototype van de zomerse Franse verleiding. En ook nu krijgen de krullen weer alle ruimte.  

Yannick Noah

Begin jaren tachtig was deze Franse tennisspeler (1960) een absoluut vrouwenidool. Noah won in 1983 het heren enkelspel op Roland Garros – hij versloeg in de finale Mats Wilander.  In 1986 bereikte hij de derde positie op de wereldranglijst, zijn hoogste klassering als enkelspeler.

Tegelijkertijd met zijn tenniscarrière werkte Noah aan zijn tweede grote passie: muziek. Zijn eerste single, Saga Africa, werd in Frankrijk dé zomerhit van 1991. Sindsdien is zijn leven een aaneenschakeling van tournees. Niet alleen maakt Noah zijn eigen muziek, ook covert hij liedjes van Bob Marley.

Noah is inmiddels wat grijzer maar nog altijd certainement une idole.

Jean Paul Gaultier

De modeontwerper vestigde zijn naam als controversieel designer in de jaren tachtig met collecties waarin hij toen al de grens tussen mannelijk en vrouwelijk opzocht en met veel flair overschreed. Mannen in rokken, doorkijkblouses en met parels, hij deed het veertig jaar voor Gucci op het idee kwam.

Bekend bij het grote publiek werd hij toen hij Madonna één van zijn korsetten met puntige behacups liet dragen. Ook verzorgde hij de styling voor ‘n aantal films zoals Almodovars Kika en Greenaways’ legendarische The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover.

In 2020 kondigde Gaultier aan, na een 50-jarige carrière, te stoppen met ontwerpen. Zijn kenmerkende geblondeerde crew cut duikt elk decennium weer op en is ook nu le dernier cris.  

Onderhoud
Fitfluencers
Fitfluencers: een vloek of een zegen?
Door Redactie
Onderhoud
rode peper
Van pittig eten leef je langer 
Door Arno Kantelberg