Er is er één jarig en dat is Fratelli Rossetti

Als je landt op vliegveld Linate in Milaan zie je eerst een gigantisch logo van Emporio Armani op een van de hangars. Daarna valt het oog meteen op de stijlvolle reclame-uitingen van het Italiaanse schoenenmerk Fratelli Rossetti.

Het zijn prachtig gefotografeerde reclames van schoenen die je meteen zin geven om linea recta naar de winkel van Fratelli Rossetti in het centrum van Milaan door te karren.

Fratelli Rossetti viert dit jaar het zeventigjarig bestaan. Al zeven decennia ontwerpt en produceert het Italiaanse merk tijdloze, luxe schoenen voor mannen en vrouwen. 

Een jaar of acht geleden hadden we de eer om de ‘fabriek’ van Fratelli Rossetti te mogen bezoeken, ergens in een buitenwijk van Milaan. Het toch al positieve beeld dat we van het merk hadden werd daar nog eens flink overtroffen.

Elke schoen wordt er nog met de hand gemaakt; elk stuk leer met de hand uitgesneden. Vervolgens worden tientallen ‘stations’ gepasseerd waar specialisten van grote stukken leer een schoen of laars weten te maken. Zelden zagen we passie en vakmanschap van zo dichtbij en zo mooi in de praktijk gebracht. 

Het was een hebberig makend bezoek, want na de rondleiding in deze prachtige fabriek hadden we veel zin om ons spaargeld aan Fratelli Rossetti-schoenen uit te geven. Bijvoorbeeld aan een paar Brera’s, de iconische Fratelli Rossetti-loafers met kwastjes, of aan een paar Magenta’s, de enkellaarzen die al vanaf 1975 in de collectie zitten. 

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en viert het familie-merk zijn zeventigjarig bestaan, een jubileum dat uiteraard niet onopgemerkt voorbij kan gaan. 

Het merk dat in 1953 door Renzo Rossetti (hij begon met wieler-, boks- en voetbalschoenen) wordt momenteel geleid door de tweede generatie Rossetti: Diego, Dario en Luca Rosetti, de drie zonen van Renzo.

Voor het zeventigjarig jubileum werd van de meest bekende schoenen een speciale editie ontworpen , van de Brera-loafer, de Magenta-laars en de Hobo-instapper. De kleuren zijn enigszins over the top, maar wederom toont Fratelli Rossetti hier weer een staaltje van puur Italiaans vakmanschap.