Frederique Constant maakt speciale editie voor ‘locals’ en ruimte-adepten

Een culinair fenomeen krijgt zijn eigen Frederique Constant en een gelimiteerde uitgave met een wel héél bijzondere wijzerplaat.

Alain Caron woont al 40 jaar in Nederland, maar zijn Franse touch is nog altijd sterker dan ooit. De chef-kok runt vier restaurants, heeft 15 kookboeken op zijn naam staan en voegt hier nu een speciaal horloge aan toe.

De Frederique Constant Edition Caron is gemaakt in samenwerking met Reijersen Juweliers in Oudewater en het Nederlands-Zwitserse horlogemerk Frederique Constant.

Edition Caron

Samen met zoons David en Tom ontving hij in Cantine Caron het horologische eerbetoon aan hun werk met de Frederique Constant Highlife Automatic Edition Caron. Een speciale editie, verkrijgbaar in een diameter van 34 en 39mm.

“Het is een enorme eer,” vertelt Caron. “Ik kende Adriaan (Reijersen red.) al langer en wist dat hij met Nederlandse sterrenchefs aan horloges had gewerkt voor zijn ‘Collection des Cuisiniers’. Bovendien is Frederique Constant een manufacture die opereert in de hoogste regionen van de horlogewereld, maar zijn ‘roots’ in Nederland heeft. Dat wij nu een eigen horloge hebben, is een droom voor het hele team van onze vier Caron restaurants.’

Huiskleur

De speciale editie – enkel verkrijgbaar bij Reijersen Juweliers – heeft het Highlife-model als basis. Met een crèmekleurige wijzerplaat die niet een gegraveerde wereldbol laat zien zoals gebruikelijk, maar een reliëf wervelwind die voor Caron staat voor de ’topdrukte in de keuken die heerst op het moment suprême’.

Andere details die opvallen zijn de indexen van ‘zes’ tot ‘elf uur’ in de Caron-huiskleur pistachegroen, de uren waarop ze hun gasten ‘in de watten leggen’. Op het doorzichtige matglazen achterdeksel van het stalen horloge zie je een schets van Alain die hij ooit maakte van twee mensen die elkaar kussen. Een tatoeage die Alain en zijn jongste zoon Lowel beide dragen.

Het horloge is verkrijgbaar bij Reijersen Juweliers in Oudewater en via editioncaron.nl. Het 34mm model kost €2.295 en de 39mm-uitvoering is er voor €2.395.

Ruimtefragment

Daarnaast presenteerde Frederique Constant onlangs nóg een nieuw horloge, compleet aan de andere kant van hun aanbod. De kostbare Classic Tourbillon Meteorite Manufacture. Met een echt ruimtefragment.

Het exclusieve model wordt uitgebracht in een beperkte oplage (35 stuks) en is een eerbetoon aan de 15e verjaardag van het tourbillon-kaliber van Frederique Constant. Dat trouwens samenvalt met het 35-jarig jubileum van het horlogemerk.

De Classic Tourbillon Meteorite Manufacture is uitgerust met een bijzonder kenmerk: een echte meteorietwijzerplaat. Afkomstig uit Gibeon in Namibië. Het proces waarbij een perfect platte schijf uit het hemellichaam werd gesneden, vereiste volgens Frederique Constant een ongekend niveau van vaardigheid en precisie.

Maar er is nog een verborgen kunststuk: het uurwerk. Op de ‘zes uur’-positie wordt de tourbillon onthuld, een creatie van die Frederique Constant in-house maakte in 2008. Dit is één van de weinige tourbillons in een platina kast met een meteorietwijzerplaat die momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Elk horloge is uniek vanwege de natuurlijke variaties een stuk meteoriet. De Frederique Constant Classic Tourbillon Meteorite Manufacture, voorzien van een matzwarte alligatorleren band, kost €42.995.