Freewrite – Schrijven zonder afleidingen heeft een prijs

Schrijf je of heb je de ambitie om te schrijven, maar geeft een laptop teveel afleiding? Dit is de oplossing.

Voordat er laptops en computers waren, was de typemachine heilig. Helaas zijn de machines nu zo goed als uitgestorven. Het eigenzinnige Astrohaus kan het verleden niet laten gaan en presenteerde de Freewrite. Nu in een speciale Ernest Hemingway-editie.

Nodig is het niet en ook is ‘ie nogal aan de prijs. Maar schrijf je graag weg van je gebruikelijke bureau? Ook een beetje een mechanisch toetsenbordsnob? Dan kan dit wel eens de extravagante oplossing zijn, want met €1.150,95 is dit gelimiteerde aluminium gevaarte niet goedkoop. Al is er ook een normale versie die rond de €750 kost.

De Ernest Hemingway Freewrite Signature Edition, ook wel ‘Hemingwrite’ genoemd, is een eerbetoon aan de legendarische literaire persoonlijkheid. De Hemingwrite is een officiële limited release in samenwerking met de erven van Hemingway.

Elk exemplaar is een eersteklas kunstwerk met een handgepolijst aluminium kast met een bijbehorende koffer. De donkergroene keycaps van het mechanische toetsenbord contrasteren met de zilverachtige glans van het metaal. De fabrikant brengt dit op de markt als een schrijfhulpmiddel zonder afleiding, dus verwacht geen chique display. In plaats daarvan zijn er twee E Ink-schermen met voorverlichting voor goed zicht, zelfs in het donker.

Een 2,4 GHz Wi-Fi-connectiviteit is beschikbaar, maar deze is alleen functioneel voor firmware-updates en Cloud-synchronisatie. Ondersteunde services zijn Dropbox, Google Drive en Evernote.

Met onze laptops en onze telefoons zijn we meer dan ooit verbonden met wat er in de wereld aan de hand is. Het hoeft niet per se een slechte zaak te zijn, maar voor creatieve types die hun passie willen aanscherpen, kan het inspirerend maar ook ongelooflijk afleidend zijn.

Als je voor een lege pagina op je laptopscherm zit, is het veel te gemakkelijk om even die browser te openen. Enter: de Freewrite. Een goede oplossing voor als je vaak schrijft, dan haal je het geld er wel uit. Maar als je het voor de lol koopt om het slechts af en toe te gebruiken: wees iets strenger voor jezelf om Instagram dicht te laten en staar wat langer naar dat lege laptopscherm.