Met de wilde frisheid van… brandnetel

Weegbree en brandnetel op je lijf? Dat pakt beter uit dan je denkt met een zeepje dat bol staat van de stadse fratsen. In a good way!

De biologische zeepziederij (scrabble woord-alert!) Werfzeep en het Naturalis Biodiversity Center hebben samen een uniek zeepje ontwikkeld. De naam ervan is Natuurlijk Schoon.

Je vat ‘m al: zeep met zo’n naam is van alle kanten verantwoord. Het stuk is dan ook volledig biologisch en veganistisch én is gebaseerd op de biodiversiteit die in een stad leeft.

In vrijwel alle Nederlandse steden vind je op de meest vreemde plekken brandnetel, paardenbloem en weegbree. Deze drie zijn de ingrediënten die voor deze zeep zijn gebruikt.

Werfzeep maakt uitsluitend ambachtelijke biologische zepen van planten en bloemen. Naturalis ken je waarschijnlijk als museum in Leiden. Minder bekend is dat Naturalis ook het Nederlandse nationale onderzoeksinstituut voor biodiversiteit is. Samen met de Tropical Botany-onderzoekers van Naturalis heeft Werfzeep deze wilde stadszeep gemaakt.

Stoeptegel

Bij Werfzeep zijn ze fan van ‘stoeptegeldiversiteit’. Daarmee bedoelen ze planten die ‘zomaar’ in ons land groeien, bij wijze van spreken in elk beschikbaar kiertje tussen de stoeptegels zoals brandnetel, weegbree en paardenbloem. Deze zijn sterk, zijn weerbaar tegen lokale plagen, en ze bezitten vaak onvermoede geneeskrachtige eigenschappen.

Ze worden ook wel eens, geheel onterecht, als onkruid gezien. Het zijn planten met een imagoprobleem.

Zo is brandnetel weliswaar niet populair, maar ontzettend belangrijk in de voedselketen. Sommige vlindersoorten leggen hun eitjes graag op brandnetels. Weegbree is nog zo’n plant: het groeit te pas en te onpas tussen de tegels, en weinig mensen willen het in de tuin. Maar weegbree is ongelooflijk taai en zelfs geneeskrachtig. In de bladeren zit phenylethanoide glycoside, een stof die ontstekingsremmend werkt. Als je een blad kneust en over een geïrriteerd plekje wrijft, biedt dat verlichting aan je huid. Tot slot is ook paardenbloem zo’n ‘ongewenste’ plant: de meeste mensen willen hun gazon of plantsoen liever egaal groen hebben. Maar een grasveld met paardenbloemen is honderd keer waardevoller dan zonder! Er zit veel nectar in voor bijen en andere insecten. Gedrieën vormen ze een perfecte combinatie voor zeep.

Creatief met brandnetel

Naturalis wil informatie overbrengen, maar altijd met een speels element erin. In deze zeep zijn van een plant die normaal gesproken prikt, de brandnetel dus, juist kleine stukjes als verzorgend element toegevoegd: brandnetelconfetti! Dat speelse is ook verwerkt in het uiterlijk van de zeep. In de groene onderkant zou je met wat fantasie een humuslaag kunnen zien, van waaruit alle andere planten groeien. 

En hoe ruikt de zeep?

Weldadig groen. Je ruikt gewoon dat het goed voor je is. Natuurlijk Schoon-zeep (€8, 100 gram) is er in drie verschillende verpakkingen. Verkrijgbaar via Dutch Museum Gift Shop.