Een zuurtje op je gezicht. Goed idee?

Uiteraard geen zwavelzuur, maar een fruitzuur. Daar knap je van op. Echt.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Al eens gehoord van fruitzuren? Ze duiken steeds vaker op in huidverzorgende producten. Hun claim to fame is dat ze dode huidcellen van je huid verwijderen. En die kunnen pukkels, vlekken én een vale kleur veroorzaken.

Je kunt fruitzuren zien als een scrub, maar dan zonder de harde deeltjes die je over de huid dient te schuren: ze lossen als het ware vuil en dode huidcellen op. Meer over scrubs lees je hier en hier. Een fruitzuur duikt dan ook vaak op in een ‘toner’. Dat is een reinigende vloeistof die je op een watje doet waarmee je je gezicht dus heel grondig kunt reinigen. Bovendien stimuleert zo’n zuur, een ‘exfoliant’, de celregeneratie – met andere woorden: de vernieuwing van je huidcellen.

De twee bekendste fruitzuren zijn Alpha Hydroxy Acid (AHA) en Beta Hydroxy Acid (BHA). Elk heeft specifieke eigenschappen, dus goed het etiket bestuderen!

Fruitzuur 1 #AHA

AHA’s zijn wateroplosbare zuren en worden voornamelijk gebruikt voor oppervlakkige peeling. Glycolzuur, melkzuur en appelzuur zijn allemaal voorbeelden van AHA’s die worden gebruikt in huidverzorgingsproducten. Deze zuren zijn effectief bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van hyperpigmentatie.

Glycolzuur is een AHA die door veel dermatologen wordt aanbevolen vanwege zijn bewezen effectiviteit bij het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van verouderingsverschijnselen.

Fruitzuur 2 #BHA

BHA’s zijn op olie gebaseerde zuren en worden voornamelijk gebruikt voor het reinigen van de poriën. Een BHA heeft een kalmerende en ontstekingsremmende werking op de huid. Salicylzuur is een veelvoorkomend BHA en wordt vaak gebruikt voor acne-gevoelige huidtypes. BHA’s zijn effectief bij het verminderen van acne, mee-eters en het verbeteren van de huidtextuur.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie