Vermeer-huis aan de Amsterdamse grachten staat te koop

Deze Funda-parel ziet eruit alsof je een Vermeer schilderij binnenloopt.

Op TikTok is het beoordelen van huizen (en interieurs) op Funda een heuse sport geworden. Zo vult Aafke Romeijn er menig video mee, en heeft Woning Kopen met Korné er zijn verdienmodel op gebaseerd. Het is ook heerlijk, je vergapen aan huizen die je nooit zelf zal bezitten — of tenminste, wáárschijnlijk nooit zal bezitten.

Alhoewel er veel valt te lachen op Funda, over kinderkamers met een schaars geklede vrouw op de muur of over bijzondere objecten die niet uit de foto’s zijn geshopt, vind je zo af en toe een parel. Tenminste, Korné vond deze parel in zijn TikTok-video.

Dit grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam ziet er van binnen uit als een Johannes Vermeer schilderij. En… staat te koop!

Het monumentale pand werd in 1610 gebouwd, en voor het laatst in 2004 tot 2006 gerenoveerd, waarbij veel van de eeuwenoude details zijn behouden. Het 324 m2 bruikbare woonoppervlakte bulkt van de oude houtenvloeren, houtensteunbalken, glas-in-loodramen en het historisch tegelwerk. In totaal huist het vierlaagse pand 10 kamers, waaronder 4 slaapkamers, 3 badkamers en 2 bibliotheken. In het soutterain zit de oude keuken met middeleeuwse haardplaat, die tijdens de renovatie werd gevonden.

Het huis grenst aan drie verschilende grachten, de Grimburgwal, Oudezijds Achterburgwal en Oudezijds Voorburgwal, en heeft aan iedere kant een eigentijdse uitstraling. De gevel is in de achttiende eeuw vernieuwd en opgetrokken in Lodewijk de XVI-stijl.

Jammer genoeg is de prijs van dit huis op aanvraag. Het moge duidelijk zijn dat dit pand meer dan een miljoen kost, maar naar de werkelijke verkoopprijs kunnen we alleen maar gissen.

Nu maar hopen dat de koper het interieur níét nogmaals renoveert met visgraatvloeren en zwarte, stalen deuren.

Foto’s: Funda