G-Shock vernieuwt MT-G met slanker profiel

We hebben een zwak voor de klassieke G-Shock square, maar we wennen snel aan deze nieuwe looks.

In een jaar waar G-Shock 40 jaar bestaat kun je simpelweg niet om het toughest horloge op de planeet heen. We zijn fan van de traditionele ‘square’ die in 1983 het licht zag, maar ook de extreem populaire ‘CasiOak’ hebben we al in veel te veel verschillende kleuren en edities in huis.

Geboren uit de wens om een horloge te maken dat nooit kapot gaat, wordt de Casio G-Shock door velen vereerd. Toch is het veel meer dan dat geworden. G-Shock wordt alom gerespecteerd, gretig verzameld en geliefd bij iedereen, van Navy SEALs tot skaters en tech-nerds. Het is een horloge dat een nieuwe betekenis gaf aan het woord ‘duurzaam’.

Met als gevolg een duizelingwekkende reeks modellen en de constante bereidheid van het merk om te experimenteren en te vernieuwen. Met verzamelaars die op zoek gaan naar speciale edities of samenwerkingen (er zijn er veel) of modellen die compleet geproduceerd zijn in Japan.

Lees ook: John Mayer en Ed Sheeran maken deze limited G-Shock

De high-end modellen in de MT-G- en MR-G-lijnen vertegenwoordigen het merk dan weer in het meer luxe segment. Waar je fans vindt die zijn opgegroeid met liefde voor G-Shock en nu het geld hebben om hun nostalgie eer aan te doen met duurdere materialen.

Eén daarvan is een horloge uit de MT-G serie: de MTGB3000, nu met een nieuw ontwerp dat 2mm van de vorige dunste MT-G scheert. Met een voor de MT-G zeer slanke hoogte van 12.1mm van de achterzijde tot aan de lunette. En het gewicht van een dergelijk horloge (diameter: 50.9mm) is bescheiden met maar 148 gram.

De extra dunne horlogemodule is voorzien van een nieuwe versie van Casio’s Dual Core Guard-systeem dat de componenten beschermt in een met koolstof versterkte harskast. Dankzij de aanvulling van de metalen rand, lugs en achterzijde van de kast behoudt ‘ie nog wel zijn traditionele uitstraling.

Een robuuste structuur met gepantserd saffierglas aan de voorkant en een stalen achterzijde, waarvan de laatste ook dienst doet als lugs, resulteert in een lichtgewicht en toch ongelooflijk duurzaam uurwerk. Een geschroefde kroon en meerdere pakkingen geven ‘m een waterbestendigheid van 200 meter.

De MTG-B3000 (vanaf €999) is er in acht variaties. Van clean staal en een stealthy volledig zwarte uitvoering (inclusief wijzerplaat) tot aan kleurrijke edities met paarse, groene en goudkleurige accenten. Er is ook een model (de MTG-B3000PRB-1A, €1.400) met een op het noorderlicht geïnspireerde kast.

Hier heeft Casio een regenboogkleurige ionplated coating op de lunette toegepast na herkristallisatie en verharding. De minerale rand wordt eerst opnieuw gekristalliseerd en onderdrukt met hardingsprocessen om een unieke textuur te creëren. Vervolgens wordt een regenboog ionplated-coating op het oppervlak aangebracht om de weergave van de aurora borealis uit te drukken gezien vanuit de ruimte.

Makkelijk is ook dat je nu met een druk op een knop de band kunt verwisselen door middel van een nieuwe constructie. Zonder dat je hiervoor gereedschap nodig hebt en urenlang moet zoeken naar dat ene schroefje dat wegschoot. De wijzerplaat heeft zowel geschilderde lume-indexen als LED-verlichting voor optimaal zicht ’s nachts. Naast functies zoals een stopwatch, countdown-timer en een dagelijks alarm.

Zoals bij alle premium G-Shock-modellen werkt het horloge op zonne-energie via licht dat binnenkomt via de wijzerplaat en is het voorzien van Bluetooth-tijdsynchronisatie. Dus nadat je verbinding hebt gemaakt met de Casio Watches-app, hoef je nooit meer te onthouden met welke knoppen je nu precies de tijd aanpast. Zelfs als je telefoon niet in de buurt is en het horloge geen verbinding kan maken, probeert het horloge meerdere keren per dag automatisch te synchroniseren met de dichtstbijzijnde atoomklokkentoren als back-up. Handig.