G-Star steelt de show in Milaan

Op de beroemde designbeurs in Milaan is er een Nederlandse samenwerking die de meeste aandacht trekt (huh, een vliegtuig van denim?).

G-Star x Maarten Baas - Private Jet 4

Deze week staat Milaan in het teken van de Salone de Mobile, de jaarlijkse designbeurs waar ontwerpers en ontwerpbureaus vanuit de hele wereld hun nieuwste creaties tonen. 

De designweek in Milaan is zo’n evenement waar iedereen met enige interesse in interieur reikhalzend naar uitkijkt. Op de huidige editie zijn duurzaamheid en samenwerkingen de grootste gemene delers. Zo ongeveer elk zichzelf serieus nemend modemerk introduceert in Milaan een collab(oration) met een bekende of een iets minder bekende designer.

Soms levert zo’n samenwerking te gekke creaties op. Zo ontwierp Philippe Starck – die weer helemaal terug lijkt te zijn – prachtige duurzame stoelen voor het Italiaanse koffiemerk Illy, én hij presenteerde een mooie samenwerking met DIOR.

Maar de spraakmakendste collab op de beurs was die tussen het Nederlandse modemerk G-Star en de Brabantse designer-kunstenaar Maarten Baas, onder de titel More or Less.

Baas wordt nog altijd gezien als het grootste designtalent van Nederland. De ontwerpen van deze auteur-designer zijn toegankelijk en democratisch, maar roepen ook altijd vragen op. G-Star vroeg Baas om oude, door consumenten ingeleverde G-Star jeans om te zetten tot objecten.

Baas haalde duizenden broeken volledig uit elkaar, waarna hij ze tot kleine denimdeeltjes liet malen die daarna via een ingewikkeld procedé tot denimplaten weden geperst. Die platen kunnen verwerkt worden tot bijvoorbeeld nieuwe meubelstukken – een heel bijzonder tweede leven voor afgeschreven spijkerbroeken.

Maarten Baas ontwierp drie bijzondere kledingkasten van denimplaat (om jeans in op te bergen, hoe ironisch) en een privévliegtuig dat er zo levensecht uitziet dat je bija niet kunt geloven dat er niet mee gevlogen kan worden. 

He vliegtuig oogt op zichzelf al sensationeel. De plek waar hij in Milaan wordt geëxposeerd (een oude kerk) deed het geheel nog surrealistischer lijken.

ModMod vroeg Maarten Baas naar het waarom van een privévliegtuig? Baas: “Om te prikkelen. Bijna iedereen is momenteel wel met het milieu en duurzaamheid bezig, maar toch is vrijwel iedereen naar de Salone gekomen per vliegtuig. Dat is niet heel duurzaam, maar wel logisch. Om die dubbelheid te benadrukken, heb ik dit vliegtuig gemaakt. Het is van gerecyclede jeans en dus superduurzaam, maar het feit dat ik dat heb verwerkt tot een – heel milieubelastend – vliegtuig staat daar weer helemaal haaks op. Dat vond ik een mooie paradox en een spannende gedachte.” 

Het vliegtuig wordt na afloop van de Salone del Mobile niet in Nederland geëxposeerd. Het gaat op in de kunstcollectie van G-Star, het jeansmerk dat al jaren op een net even andere manier bezig is met sustainability.