G-Star Raw heeft echt ballen

Daar zorgt in dit geval de Vlaamse ontwerper Walter van Beirendonck voor.

De vaak wat sobere kleding van G-Star Raw lijkt weinig gemeen te hebben met de vaak kleurrijke ontwerpen van de iconische Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck. Dus lijkt een door Van Beirendonck ontworpen capsule-collectie voor G-Star niet een voor de hand liggende samenwerking.

Tegelijkertijd is het ook weer niet zo heel verrassend, want zowel G-Star Raw als Walter van Beirendonck hebben altijd buiten de lijntjes gekleurd en de grenzen opgezocht van wat standaard is binnen de wereld van de mode. Dus zo gek is een collab tussen de unieke ontwerper en het rebelse merk niet.

De samenwerking resulteerde in een tijdens de modeweek van Parijs gepresenteerde capsule-collectie, bestaande uit negentien kledingstukken. De collectie is getiteld Denim with Balls. En zo opvallend als de samenwerking is, zo goed pakt deze ook uit.

Van Beirendonck, die al meer dan veertig jaar in de Champions League van de modewereld speelt, is erin geslaagd om zijn eigen DNA (bijzondere silhouetten, speelse ontwerpen) te combineren met het DNA van G-Star (raw denim, stoer, trendsettend). 

De avant-gardistische collectie (Van Beirendonck kreeg van G-Star volledig de vrije hand) wil vooral experimenteel en innovatief zijn. De ambitie van G-Star om te herdefiniëren wat denim kan zijn, zie je dan ook helemaal terug in deze te gekke collectie.

Overigens deelde Van Beirendonck tijdens de Parijse modeweek ook nog een bijzonder moment met zijn afscheid nemende vriend Dries van Noten, fraai in beeld gebracht op de instagram-pagina van modejournalist Suzy Menkes.

Van Beirendonck probeerde verder te kijken dan wat er met traditionele technieken binnen de mode-industrie mogelijk is. Hij zegt: “Waarom wordt kleding nog steeds genaaid, terwijl er zoveel andere methodes te ontdekken zijn? Met deze vraag in mijn achterhoofd ben ik het project gestart, waarbij research, innovatie en het bevragen van bestaande conventies centraal stonden.”

Het heeft geleid tot denim kledingstukken die vrijwel geen stiksels hebben. De kledingstukken werden gelijmd, getaped en op andere manieren aan elkaar gezet. Natuurlijk zijn alle kledingstukken gemaakt van cradle to cradle denim, een andere prioriteit van G-Star.

Deze samenwerking van G-Star met een Nederlandse ontwerper kan zelfs vliegen.

Zowel G-Star Raw als Van Beirendonck maken hun vooruitstrevende reputatie meer dan waar. Het Futureproof Jacket en de Square Jeans zijn onze favorieten. Helaas duurt het nog tot voorjaar 2025 voordat de limited edition-collectie in geselecteerde winkels te koop zal zijn. Bal(l)en!