Dit zijn volgens Gault&Millau de beste restaurants van 2024

Een jaarlijks gastronomisch hoogtepunt waarbij chefs hopen op de hoogste punten.

Ieder jaar worden de Gault&Millau Punten en awards uitgereikt. Een jaarlijks gastronomisch hoogtepunt dat is te vergelijken met de uitreiking van de Michelin-sterren. Ofwel: de uitreiking betreft alles wat je wil weten over wie er aan de top van culinair Nederland staan. Hier lees je wat volgens Gault&Millau de állerbeste restaurants in Nederland zijn.

Wat is Gault&Millau?

Gault&Millau is een Frans bedrijf dat in meerdere landen gastronomiegidsen uitgeeft, waaronder sinds 2008 een gids in Nederland. Gault&Millau is bedacht door Henry Gault en Christian Millau, die in 1969 het eerste gastronomische tijdschrift voor Parijzenaren creëerden. Hierin werden de aanbevelingen voor de beste restaurants gedaan.

In de gids staan tegenwoordig beoordelingen van restaurants en hotels op een schaal van twintig punten. De grens om de gids te behalen ligt op twaalf punten. Hoe dit verschilt met Michelin? In principe berichtten beide partijen over de top van de gastronomie. Michelin deelt daarbij sterren uit, Gault&Millau werkt met een puntensysteem. Maar over de beste restaurants zijn ze het vaak wel eens.

Gault&Millau baseert de puntenverdelingen op de volgende criteria:
12: Restaurant van een eerlijk tot interessant niveau
13 en 14: Goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel
15 en 16: Restaurant of brasserie die een bijzondere keuken brengt
17 en 18: Zeer bijzondere tafel, memorabele herinneringen
19 en 20: De onbetwistbare top

Naast de twintig te behalen punten in de Gault&Millau-gids (waar meer dan 850 Nederlandse top-restaurants in prijken), wordt er ook gebruik gemaakt van het symbool van een koksmuts. Koksmutsen worden uitgereikt aan de bovengemiddelde restaurants, de punten zijn weggelegd voor de toplaag. (Al behalen veel restaurants met een koksmuts ook punten). Verder kan een restaurant een hartje achter zijn naam hebben, dan is het de favoriete zaak van één van de inspecteurs. Zaken met een goede prijs-kwaliteitsverhouding krijgen een smiley en de druiventros is voor restaurants met een sublieme wijnkaart.

Flore in Amsterdam: ‘Groenterestaurant van het Jaar’ volgens Gault Millau.

Gault&Millau is een overzichtelijk puntensysteem voor de kwaliteit van honderden restaurants die worden beoordeeld. De gids kijkt voor de beoordeling naar de cuissons (de garing van vlees of vis), de smaak en presentatie, de ingrediënten, de ontvangst, de adviezen voor wijn, de openingsdagen en of de chef wel of niet aanwezig is. Daarnaast wegen ze de factoren als aandacht, timing, sfeer en zelfs het comfort van de stoelen mee.

In Nederland telt het team inspecteurs van Gault&Millau bijna dertig man. Zij hebben de beste restaurants van Nederland voor ons uitgezocht. Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau Nederland, benoemt dat dit ex-chef-koks zijn, of simpelweg mensen die uit zichzelf vaak en graag uit eten gaan. Echter is de titel ‘Gault&Millau-inspecteur’ niet zomaar te verkrijgen.

Gault&Millau 2024

Ook in 2024 vond de uitreiking van de Gault&Millau prijzen plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Naast het beoordelen van restaurants zijn er ook awards als ‘Chef van het Jaar’ (Emile van der Staak van de Nieuwe Winkel in Nijmegen); ‘Jonge Chef van het jaar’ (Wouter Kik van Codium in Goes); ‘Groente restaurant van het jaar’ (Flore in Amsterdam); en ‘Bistronoom van het Jaar’ (Troef in Amsterdam). Dat leverde dit jaar een complete lijst van 18 winnaars op. Hier vind je de volledige lijst met restaurants en hun toebedeelde punten.

Zoals altijd is het hoogtepunt uit de lijst de ‘Chef van het Jaar’ award, die in 2024 gaat naar Emile van der Staak van de Nieuwe Winkel in Nijmegen. Van der Staak is een voorloper op culinair gebied en ziet zijn restaurant als een activistische uitlaatklep voor zijn groene visie op gastronomie. Michelin heeft de chef ook al meerdere sterren toebedeeld, waaronder een Groene Ster, en nu volgt Gault&Millau met hun grote prijs. De ‘Hoogste nieuwkomer van het jaar’ award van 2024 gaat dit jaar naar een bijzondere nieuwkomer: Inter Scaldes in Kruiningen. Lang was dit toploper in de gastronomielijsten, tot chef Jannis en gastvrouw Claudia Brevet begin 2023 besloten het restaurant te verkopen. Onder nieuwe leiding van Jeroen en Sanne Achtien krijgt het restaurant nu weer de erkenning die het gewend is. Noemenswaardig is de ‘Cocktailbar van het jaar’: de cocktailbar The Rumah in Rotterdan mocht deze prijs in ontvangst nemen. Niet ontoevallig een van onze favoriete cocktailbars in Rotterdam!

De onbetwiste top anno 2024 volgens Gault&Millau bestaat uit De Librije in Zwolle (19,5), Ciel Bleu in Amsterdam (19), Tribeca in Heeze (19), 212 in Amsterdam (18,5 – nieuw bovenaan), Brut 172 in Reijmerstok (18,5) en Spectrum in Amsterdam (18,5).

One thought on “Dit zijn volgens Gault&Millau de beste Nederlandse chefs en restaurants in 2024

Comments are closed.