Dit zijn volgens Gault&Millau de beste restaurants van 2022

Een jaarlijks gastronomisch hoogtepunt waarbij chefs hopen op de hoogste punten.

Ieder jaar worden de Gault&Millau Punten uitgereikt. Een jaarlijks gastronomisch hoogtepunt dat is te vergelijken met de uitreiking van de Michelin-sterren. Ofwel: de uitreiking betreft alles wat je wil weten over wie er aan de top van culinair Nederland staan. Hier lees je wat volgens Gault&Millau de állerbeste restaurants in Nederland zijn.

Wat is Gault&Millau?

Gault&Millau is een Frans bedrijf dat in meerdere landen gastronomiegidsen uitgeeft, waaronder sinds 2008 een gids in Nederland. Gault&Millau is bedacht door Henry Gault en Christian Millau, die in 1969 het eerste gastronomische tijdschrift voor Parijzenaren creëerden. Hierin werden de aanbevelingen voor de beste restaurants gedaan.

In de gids staan tegenwoordig beoordelingen van restaurants en hotels op een schaal van twintig punten. De grens om de gids te behalen ligt op twaalf punten. Hoe dit verschilt met Michelin? In principe berichtten beide partijen over de top van de gastronomie. Michelin deelt daarbij sterren uit, Gault&Millau werkt met een puntensysteem. Maar over de beste restaurants zijn ze het vaak wel eens.

Gault&Millau baseert de puntenverdelingen op de volgende criteria:
12: Restaurant van een eerlijk tot interessant niveau
13 en 14: Goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel
15 en 16: Restaurant of brasserie die een bijzondere keuken brengt
17 en 18: Zeer bijzondere tafel, memorabele herinneringen
19 en 20: De onbetwistbare top

Naast de twintig te behalen punten in de Gault&Millau-gids, wordt er ook gebruik gemaakt van het symbool van een koksmuts. Koksmutsen worden uitgereikt aan de bovengemiddelde restaurants, de punten zijn weggelegd voor de toplaag. (Al behalen veel restaurants met een koksmuts ook punten). Verder kan een restaurant een hartje achter zijn naam hebben, dan is het de favoriete zaak van één van de inspecteurs. Zaken met een goede prijs-kwaliteitsverhouding krijgen een smiley en de druiventros is voor restaurants met een sublieme wijnkaart.

Inter Scaldes: ’s Neerlands toploper in de gastronomie met 19,5 punten

Gault&Millau is een overzichtelijk puntensysteem voor de kwaliteit van meer dan 840 restaurants die worden beoordeeld. De gids kijkt voor de beoordeling naar de cuissons (de garing van vlees of vis), de smaak en presentatie, de ingrediënten, de ontvangst, de adviezen voor wijn, de openingsdagen en of de chef wel of niet aanwezig is. Daarnaast wegen ze de factoren als aandacht, timing, sfeer en zelfs het comfort van de stoelen mee.

In Nederland telt het team inspecteurs van Gault&Millau bijna dertig man. Zij hebben de beste restaurants van Nederland voor ons uitgezocht. Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau Nederland, benoemt dat dit ex-chef-koks zijn, of simpelweg mensen die uit zichzelf vaak en graag uit eten gaan. Echter is de titel ‘Gault&Millau-inspecteur’ niet zomaar te verkrijgen.

Gault&Millau 2022 in Utrecht

Dit jaar vond de uitreiking van de Gault&Millau-punten plaats in TivoliVredenburg in Utrecht, waar burgemeester Sharon Dijksma ervoor pleitte om Utrecht tot een broedplaats van te gastronomie te verheven. Een ambitieus plan, want tot nu toe heeft Gault&Millau de Domstad overgeslagen; al komt daar dit jaar dus verandering in. Tijdens de uitreiking werd medegedeeld dat de voorheen fysieke gids dit jaar online blijft, in de vorm van een app en een overzicht op de website.

Restaurant 273 in Utrecht, met chef-kok en eigenaar Tommy den Hartog in de leiding

Naast het beoordelen van restaurants zijn er ook awards als ‘Jonge Topchef van het jaar’ (Robin van de Bunt van De Leuf in Ubachtsberg), ‘Groente restaurant van het jaar’ (Choux in Amsterdam) en ‘Prijs-plezier restaurant van het jaar’ (Restaurant 273 in Utrecht). Dat leverde dit jaar een complete lijst van 18 winnaars op. Hier vind je de volledige lijst met restaurants en hun toebedeelde punten.

Hoogtepunt uit de lijst is de ‘Chef van het jaar’, een award die ging naar Syrco Bakker van restaurant Pure C in het Zeeuwse Cadzand. Hij werd geprezen voor zijn creatieve en vaak gedurfde stijl, waardoor de puntentelling voor Pure C meesteeg naar 18 punten. Michael van der Kroft van restaurant Tres in Rotterdam mocht de award voor ‘Ontdekking van het Jaar’ in ontvangst nemen en komt met 15,5 binnen in de gids. Noemenswaardig is de ‘Cocktailbar van het jaar’: cocktailbar Botanero in Rotterdam, die werd geprezen om zijn Paloma cocktail.

De onbetwiste top volgens Gault&Millau bestaat uit De Librije in Zwolle (19,5), Inter Scaldes in Kruiningen (19,5), Ciel Bleu in Amsterdam (19), Tribeca in Heeze (met 19 punten een nieuwkomer in de top) en Spectrum in Amsterdam (18,5).

One thought on “Dit zijn volgens Gault&Millau de beste Nederlandse chefs en restaurants in 2022

Comments are closed.