De fascinerende geschiedenis van Rolex in 7 minuten

Waarom Rolex horloges zo prijzig zijn en nog altijd stijgen? We leggen het je uit in een paar minuten.

Heb je het over dure horloges, dan weet zelfs de grootse leek op horlogegebied Rolex te noemen. Een iconisch merk en verantwoordelijk voor een paar van de meest legendarische horlogemodellen ooit. Neem alleen al de Submariner, Daytona, Datejust en Day-Date. Maar hoe begon het en waarom zijn ze zo duur?

YouTube-kanaal The Infographics vertelt het verhaal van Rolex van z’n begin in 1905 in London en de verhuizing naar Genève in 1919 naar nu met een productie van circa 2.000 horloges per dag. Haarfijn leggen ze uit waarom hun horloges zo duur zijn en wat Rolex zo bijzonder maakt. Dus mocht je ooit een keer moeten meepraten over Rolex: de clip hieronder zit vol handige weetjes.

Eén van de modellen die ze behandelen is de legendarische Rolex Submariner. Het is één van de meest herkenbare, gerespecteerde én nagemaakte horloges aller tijden. Het is een duikhorloge, maar ook veelal gezien onder een pak en om de pols van een paar van de coolste mannen op deze planeet. We noemen een Steve McQueen, Brad Pitt, Robert Redford en James Bond. Oké, die laatste bestaat niet echt, maar je begrijpt vast ons punt. Een horloge met een ongeëvenaarde balans tussen elegantie en sportiviteit.

James Bond gebruikte het om de rits van Miss Caruso’s jurk naar beneden te krijgen met de oneliner: “Sheer magnetism darling”. Het redde hem ook van een dodelijke haaienbeet toen hij zich met de bijgeleverde zaagtand wist los te snijden.

Hans Wilsdorf

The Great Escape

Rolex kan je die garanties niet geven met hun huidige modellen. Die kunsten waren voorbehouden aan 007’s Rolex Submariner die veilinghuis Christie’s jaren geleden verkocht voor €175.000. Een dure grap, zeker voor Rolex begrippen, maar dit is dan ook een horloge ontworpen door Q.

Een ander, onbekend, maar sympathiek weetje over Rolex is dat het bedrijf horloges gaf aan Britse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oprichter Hans Wilsdorf was een Duitser, maar toentertijd inwoner van het neutrale Zwitserland en uitte openlijk kritiek op het Nazi-regime. Om het moraal van de gevangen Britse soldaten een boost te geven kreeg iedereen die een brief schreef een Rolex opgestuurd. Ze mochten betalen wanneer ze dat wilden omdat Wilsdorf genoeg had ‘aan het woord van een soldaat’. De relatief goedkope Speedking werd opgestuurd, in een gevangenkamp werden zelfs meer dan 3.000 horloges bezorgd. Een daarvan, een iets duurdere chronograaf werd gebruikt door Korporaal Clive James Nutting tijdens een ontsnapping via drie tunnels. Misschien beter bekend als The Great Escape, in 1963 verfilmd met Steve McQueen in de hoofdrol.