Zo ruik je als de graaf van Monte-Christo

Parfummakers zoeken overal naar inspiratie. Deze klassieker uit de wereldliteratuur werd vertaald in een geur die je innerlijke dandy de ruimte geeft.

De Graaf van Monte-Cristo (originele Franse titel: Le Comte de Monte-Cristo) is een historische roman van Alexandre Dumas (zie beeld hieronder) uit 1844. Centraal staan de lotgevallen van Edmond Dantès. Het leven lacht de jonge zeeman Edmond Dantès toe, tot jaloerse vrienden hem op de dag van zijn verloving valselijk van landverraad beschuldigen.

Hij wordt ten onrechte opgesloten in een vochtige kerker van het Château d’If, waar hij veertien jaar zucht om gerechtigheid. Zijn te betreuren verloofde Mercédès heeft ondertussen, na jaren van trouw aan Dantès, toegestemd in een vreugdeloos huwelijk met zijn huichelachtige vijand Fernand.

Als Dantès hoort van een verborgen schat op het eiland Montecristo, besluit hij te ontsnappen. Hij weet de schat in handen te krijgen en deze nieuw verworven rijkdom te gebruiken om wraak te nemen op de drie mannen die hem al dit leed hebben berokkend. Zoals dat hoort dus.

Bekendste citaat van Dantès: “Tot de dag dat God zich verplicht voelt om de toekomst aan de mens te voorspellen, zal alle menselijke wijsheid bestaan uit deze twee woorden: wachten en hopen.” Ja, denk daar maar eens over na!

Hoogtepunt

Het boek is één van de hoogtepunten uit de wereldliteratuur en is nog steeds te koop, onder meer hier. Fan is Nederlands’ literaire trots, de schrijver A.F.Th. van der Heijden. Hij noemde De Graaf van Monte-Christo ‘één van de meeslependste boeken over wraakneming ooit’.

Het boek is vaak verfilmd. Ondermeer met Gerard Depardieu en de ravissante Ornella Muti in de hoofdrollen, zoals bovenaan dit artikel te zien is.

Parfum

En nu is deze historische roman van Dumas vertaald in een geur door het gerenommeerde parfumhuis Frapin. Het is een eerbetoon aan de wilskracht en wijsheid van Dantès. De geur bestaat uit neroli, citroen, iris, vetiver en cederhout en is gemaakt door de ‘neuzen’ David Frossard en Maebh Mac Curtin.

De naam is Attendre & Espérer, dus wachten en hopen, geheel in lijn met het beroemde citaat van Edmond Dantès. Het is een tikje zoete houtgeur die je innerlijke dandy alle ruimte geeft. Eau de parfum, €135 (100 ml.) Meer info vind je hier.