Puberzweet & damesslipje onder de kerstboom

Van gedragen damesslipjes tot walvisblubber. En van afgekloven frikandellen tot puberzweet. In Frank Bloems boek over geuren, komt het allemaal aan bod.

Wil je niet wéér met een paar sokken eindigen deze Kerst? Zet dan eens iets originelers op het verlanglijstje. Vinden je naasten ook fijner.

Een goede optie is het boek Geur. De vergeten sensatie van parfummaker en kunstenaar Frank Bloem. In 18 hoofdstukken, elk gewijd aan een andere geurnoot die je in parfum kunt tegenkomen, vertelt hij persoonlijke verhalen die met die geur te maken hebben. En dat levert even informatieve als onderhoudende stukken op.

Afgekloven frikandellen

Zo doet hij uit de doeken waarom de stad Den Helder vroeger ‘Hel deur’ heette, dat er – ook in Nederland – een bloeiende handel in gedragen damesslipjes bestaat en ook komen er afgekloven frikandellen, puberzweet en de geur van oude mensen, van natte honden en kattenvoer-uit-blik voorbij. En passant leer je ook behoorlijk wat over parfums en over het ambacht van het geuren maken.

Bewuster van geur

“Geur is alomtegenwoordig in ons leven, toch speelt het een kleine rol in kunst, wetenschap en geschiedenis,” zo communiceert Bloem op de achterflap van het boek. “Het domineert onze herinneringen, maar in ons dagelijks leven vergeten we het waar te nemen.” Om ons wat bewuster van geur te maken heeft Bloem dit vermakelijke boek geschreven.

Frank Bloem. Foto: Noemi Pérez Espino
Bestel hier het boek, Geur, de vergeten sensatie van Frank Bloem is nu uit.

Alle producten zijn onafhankelijk geselecteerd door onze redactie. Als je iets koopt, zou het kunnen dat we een commissie ontvangen.