Of wellicht is er ook wel eens jou gezegd dat je wel erg ijverig met de eau de toilette bent geweest. Terwijl je jezelf daar totaal niet van bewust was – je ruikt je parfum amper. Daar zit ‘m net de crux.
Selectie van prikkels
Dat heeft met je geheugenpoort te maken, zo wordt uitgelegd in het boekje Horen Met Je Neus van Thijs Hannaart. Deze geheugenpoort heeft niets met het formaat neus te maken – dit ter geruststelling van neustechnisch uitgedaagden zoals Cyrano de Bergerac (zie het openingsbeeld).
Het brein is niet in staat om maximale aandacht te geven aan alle prikkels in de omgeving en moet dus een selectie maken. Het brein kiest ervoor om minder aandacht te geven aan prikkels, waaronder dus geuren, die het al kent en focust zich op nieuwe prikkels. Dit verschijnsel wordt ook wel nose fatigue genoemd.
Alarmbellen
Wel zo slim van je brein. Omdat het minder geprikkeld wordt door alledaagse geuren om je heen, gaan bij nieuwe sensaties zoals brandlucht of de geur van gas ineens alle alarmbellen af in je hersenen. Of positief – wordt je blij van de geur van appeltaart of verse koffie.
Door nose fatigue ruik je ook niet meer welke geur in je eigen huis hangt. Dus de natte hond-lucht thuis, merk je zelf niet meer op. De geur die bij je buurman hangt wél onmiddellijk.
Je neus speelt ook een grote rol in je partnerkeuze, zoals je hier kunt lezen.
Afname
Nose fatigue of neus-blindheid is wat anders dan Anosmie. Dit laatste is het gebrek aan reukzin, oftewel de afwezigheid van de mogelijkheid te kunnen ruiken. De aandoening kan zowel van tijdelijke aard als permanent zijn. Het is ook mogelijk anosmie te ontwikkelen voor enkele specifieke geuren.
Als je ouder wordt verlies je langzaam je reuk- en smaakvermogen. Bij rokers gaat dat een stuk sneller – tien jaar eerder is afname al meetbaar.