Ruiken naar tulp, kan dat?

Veel aroma geven de bloemen niet af. Maar toch zijn er parfums die naar tulpen geuren. Dat zit zo…

Het is een en al vrolijkheid en de bloem wordt, ondanks zijn Turkse afkomst, als oer-Hollands beschouwd: de tulp. Het seizoen, de tulpentijd, start in januari en duurt tot eind april. Samen met het sneeuwklokje en krokus is het één van de eerste bloemen in het voorjaar. Echte lentebodes dus. Vandaar dan ook deze evergreen.

Tulpengeur

In allerlei parfums duiken verwijzingen naar tulpen op. Maar de bloem geeft amper geur af. Ruik maar eens aan een bos: je ruikt wat vaags, wat groenigs, that’s it.

Wanneer tulp wordt vermeld als het parfums betreft, dan gaat het dan ook om een fantasienoot. Dat wil zeggen dat een aantal andere geur-ingrediënten worden gecombineerd zodat jouw neus en je geest de indruk krijgen dat je een tulp ruikt. Het gaat dus om het idee van een tulp, niet om het extract van de bloem zelf.

Eén van de bekendste geuren is La Tulipe van Byredo, een Zweeds nichehuis dat is opgericht door Ben Gorham. De geur van La Tulipe is clean en helder. Het parfum opent met rabarber, cyclamen en fresia, vervolgens ruik je blond hout en vetiver. Onder andere hier verkrijgbaar.

Vaasje

Meer van een bos tulpen in een vaas? Denk dan hieraan: Snij de steel schuin af en gebruik een schone vaas en helder water. Zet tulpen bij voorkeur niet op een zonnige plek of vlakbij een radiator of kachel – daar drogen ze van uit en gaan ze verkleuren. En check regelmatig of er voldoende water in de vaas zit, tulpen hebben nogal dorst.

Kijk voor meer informatie en tips op Tulpentijd.nl. Helemaal gek van tulpen? Dan is dit het uitje voor jou.