Geurkaarsetiquette: Burn baby, burn!

Een klein fortuin ben je kwijt aan een kwalitatief goede geurkaars. Dus zaak om er alles uit te halen. Zo pak je dat aan.

Acht adviezen om tot de állerlaatste druppel was van je dure designer, of welke dan ook, geurkaars te genieten…  

  • Als je een geurkaars voor de eerste keer brandt, laat je de kaars minimaal een uur branden en maximaal 1,5 uur. Hierdoor activeer je de wax en dus de geur.
  • Brand je kaars steeds tot de bovenste laag volledig vloeibaar is geworden. Zo voorkom je dat de was aan de randen gaat plakken, waardoor de kaars onregelmatig gaat branden en je niet alle wax aanspreekt. Zonde!
  • Plaats voor je een kaars aansteekt (of direct na het doven) de lont weer in het midden van de kaars; dit voorkomt een onregelmatig smeltpatroon en het hierboven beschreven euvel.
  • Knip (of knijp) eer je je kaars weer aansteekt een klein stukje van de lont. Dit voorkomt roetvorming en walm. En stelt dus het opnieuw witten van het plafond aanzienlijk uit.
  • Laat je kaars beperkt branden. Een half uur tot een anderhalf uur maximaal. Op dat moment zijn je huis én je neus al doordrongen van de geur. Meer heeft dus geen zin. De geurkaarsen hierboven zijn de uit de kerstcollectie van Acqua di Parma en kosten €76 (220 gram).
  • Langer branden heeft door de warmteontwikkeling bovendien een nadelig effect op de kwaliteit van de geur. En van een geuroverdosis krijg je sowieso al koppijn, om maar te zwijgen van het effect van een odeur die niet helemaal meer zuiver op de graat is.
  • De meeste geurkaarsen van 180-190 gram hebben een brandtijd van 40 à 50 uur. Dus hou de klok in de gaten.
Tip: Laat een geurkaars een half uurtje branden in een kamer eer je je zelf in die ruimte begeeft. De geur is dan nieuw voor je en daardoor geniet je er optimaal van.