De opkomst en ondergang van ’s werelds gevaarlijkste pretpark

Action Park was levensbedreigend. Op een goede dag dan wel. Anders was het gewoon dodelijk.

Van 1978 tot en met 1996 was Action Park in het Amerikaanse New Jersey het meest gevaarlijke en extreme pretpark ter wereld. In totaal vielen er zes doden en raakten talloze mensen gewond.

“In Action Park voelde het alsof je in de achtertuin speelde van een of andere rare oom,” vertelt Dave Schlussman, fan van het park. Hij knalde een keer zo hard met z’n buik op het water dat z’n oogballen ‘blauw aanvoelden’.

Zo’n plek was het. Slangen in de wildwaterbanen, remmen van bootjes en racekarretjes die het niet goed deden, honderd dollar voor de werknemer die een levensgevaarlijke loopingglijbaan durfde te testen.

In 1998 werd het park overgenomen door een andere partij, maar de zoon van de oorspronkelijke eigenaar kocht het park weer terug in 2010. “Om het weer wat spannender te maken,” aldus Andy Mulvihill. Niet veel later sloot het weer in 2016. HBO maakte een documentaire over het park met Class Action Park, waarvan je hierboven de trailer ziet. Andy schreef er een boek over.

Mensen wilden het ‘oude park’ terug en nostalgie kreeg de overhand. Ze vergeten dan even de zes doden die vielen en de karts die je met een welgeplaatste tennisbal van 32 naar 80 km/u kon opvoeren. Drie van de doden vielen trouwens bij het golfslagbad, ondanks de 12 permanente badwachten.

Het nieuwe park was een mix van oud en nieuw. Waar de oude attracties ‘iets’ veiliger worden gemaakt en de nieuwe net zo knettergek waren. Neem de hoogste waterglijbaan ter wereld. Je staat in een hokje, armen op je borst, totdat een luik onder je opengaat en je ruim 300 meter naar beneden valt. Doe ons een jaarkaart…

Een video met beelden van vroeger zie je hieronder. Kijk vooral naar de kleine speedbootjes die niet veilig kunnen zijn en de glijbaanlooping. Andy Mulvihill schreef er ook een boek over: Action Park.

Bestel hier het boek, Action Park -  Fast Times, Wilde Rides and the Untold Story of America's Most Dangerous Amusement Park kost je €19,99.