Dit is het gezondste voedsel ter wereld en niemand eet het

En nee, het is dit keer geen exotische en véél te dure superfood.

Een onopvallende plant staat bovenaan de lijst van gezondste voedingsmiddelen van alle groenten en fruit ter wereld, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de William Paterson Universiteit in het Amerikaanse New Jersey.

En als je verwacht dat het richting exotische en dure producten gaat, zoals goji- en açaí-bessen of chiazaad en kurkuma, dan heb je het compleet mis. Volgens het onderzoek is het gezondste voedsel ter wereld ook nog eens erg lokaal en gewoon in Nederland en België te vinden. Het beste: het is goedkoop en veelzijdig.

De William Paterson Universiteit zette waterkers bovenaan de lijst van ‘krachtige groenten en fruit’. Met een totaalscore van een perfecte 100 in het onderzoek verslaat waterkers niet alleen spinazie (86,43) en witlof (73,36), maar ook Chinese kool (91,99) en snijbiet (89,27).

Krachtcentrale

Naast een grote hoeveelheid ijzer, calcium en vitamine C bevat het ook nog 14 andere belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Vitamine A en C beschermen tegen infecties en zijn goed voor het immuunsysteem. De calcium, kalium en magnesium die het bevat zijn essentieel voor een gezonde bot- en spierontwikkeling – en vitamine K kan zelfs celbeschadiging in de hersenen voorkomen. Bovendien beschermen de antioxidanten in waterkers tegen DNA-schade en kunnen ze zelfs het risico op verschillende soorten kanker verminderen.

De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Preventing Chronic Disease, vergeleek 41 voedingsmiddelen vanuit verschillende perspectieven. Dit deden ze om een ‘krachtcentrale’-lijst samen te stellen. Het onderzoeksteam berekende de ‘voedingsdichtheid’ van elke vrucht of groente op basis van de dagelijkse behoefte – uitgaande van een dieet van 2.000 calorieën per dag. De score werd beperkt tot 100 om ervoor te zorgen dat een vrucht of groente die bijvoorbeeld een bijzonder grote hoeveelheid van één voedingsstof levert, geen onevenredig hoge totaalscore krijgt.

Lees ook: Een dosis alg a day keeps the doctor away

Met mate

Nog meer bewijs nodig? Wist je dat alleen al 100 gram waterkers genoeg is om aan het grootste deel van je dagelijkse vitamine C-behoefte te voldoen? Dat klinkt allemaal mooi, maar zoals met alles is teveel van het goede nooit aan te raden. Het groene wonder bevat namelijk een essentiële mosterdolie. Hoewel het niet gevaarlijk klinkt, kan het bij overmatig gebruik irritatie aan de blaas, nieren en maag veroorzaken. Het is dus beter om waterkers regelmatig en in kleinere hoeveelheden in je dieet op te nemen, in plaats van het zelden en dan in grote hoeveelheden te consumeren. Denk eerder garnering of onderdeel van je maaltijd in plaats van een hele salade bestaande uit waterkers.

Opvallend is dat de leiders in de lijst voornamelijk groene groenten en bladgroenten zijn. Het onderzochte fruit was niet bijzonder effectief in de ranglijst. Zo kreeg de citroen, net als andere citrusvruchten, slechts 18,72 van de 100 mogelijke punten. Sinaasappelen kregen 12,9 punten. Ook veel bessenrassen presteerden slecht. De aardbei scoorde 17,59 punten, de braam scoorde slechts 11,39 punten.

Het feit dat waterkers het gezondste voedingsmiddel ter wereld is, heeft nóg een voordeel dat op het eerste gezicht misschien niet zo duidelijk is. Omdat het niet ongebruikelijk is dat gezond voedsel duurder is dan ongezond voedsel. Een dagelijkse portie fruit, groenten of exotische superfoodproducten is voor veel mensen dan ook een uitzondering of simpelweg onmogelijk om te kunnen betalen. Bij waterkers blijft dat probleem achterwege. Het is goedkoop (twee euro) en het resultaat is indrukwekkend.

Oké, nog twee voordelen als je nog steeds niet helemaal bent overtuigd: Deze groente kan goed zijn voor je ogen, omdat het een natuurlijke bron is van luteïne en zeaxanthine, wat de gezondheid van de ogen ondersteunt. En als je wat waterkers fijnhakt voor je salade, smoothies of sandwich, geef je je lichaam een krachtige boost met ontstekingsremmende eigenschappen.