Queen Elizabeth’s favoriete cocktail: de Gin-Dubonnet

Proost jij mee op de Queen?

Sinds het overlijden van de Britse Queen Elizabeth II is haar favoriete cocktailingrediënt, Dubonnet Rouge, bijna niet aan te slepen. Fans van het Britse koningshuis proosten massaal op het leven van Queen Elizabeth II. Om haar op plechtige wijze te eren, drink je het beste een van Elizabeth’s favoriete cocktails: de Gin-Dubonnet.

De Gin-Dubonnet was een traditiegetrouwe cocktail van de koninging. De Britse Queen week sowieso weinig af van haar eetgewoontes. Dagelijks at ze standaard vier maaltijden, waarvan het ontbijt bestond uit thee en cereal, de afternoon tea uit jam sandwiches of scones en de overige twee maaltijd vaak uit een stukje vis of vlees met groente. Daarbij dronk ze dagelijks een alcoholische versnapering. Een flute champagne, een glas Duitse zoete wijn of een Gin-Dubonnet cocktail.

Dubonnet Rouge werd voor het eerst op de markt geïntroduceerd in 1846 door de Franse Joseph Dubonnet. Het Franse aperitief bestaat uit rode wijn gefermenteerd met kinine en verschillende kruiden. Kinine is een stof die helpt tegen malaria-infecties, en werd in de 19e eeuw gedronken door Britse kolonialisten in Afrika. Komt dit verhaal je bekent voor? Dat kan kloppen: ook in tonic zit kinine. Tonic werd dan ook veel gedronken door Britse kolonialisten in India om malaria tegen te gaan. Dubonnet Rouge is dus een alcoholische variant op tonic, met een bitterheid, citrus-smaak, kruidigheid en lichte zoetheid. En wat voor sterke drank past uitermate goed bij tonic? Juist! Gin.

Om de Dubonnet-Gin cocktail te maken, voeg je twee delen Dubonnet en één deel Gin toe aan een Old Fashioned-glas met ijsblokjes. Garneer eventueel met een citroentwist. Proost jij mee op de Queen?

Meer cocktails maken? Dit zijn onze favoriete cocktail recepten