Bij ModMod zijn we fan van sours: zure cocktails die je een kick geven. Het sour-concept (sterke drank plus citrus en suiker) bestaat al decennia. Zeelieden in de 18e eeuw dronken combinaties van rum, citroen en suiker om scheurbuik te voorkomen – een vroege vorm van de Rum Sour. De bekendst zijn de Whisky sour, Pisco sour en Amaretto sour (de ideale cocktail voor Pasen), maar er bestaan zat andere combinaties, waaronder de gin sour.
In cocktailland is bekend dat de sour-cocktail is ontstaan in de 19e eeuw en hij wordt toegeschreven aan Jerry Thomas, een Amerikaanse bartender en auteur van How to Mix Drinks; The Bon Vivant’s Companion (1862). Thomas wordt ook wel gezien als de grondlegger van de cocktailcultuur en reisde als bartender de wereld over. Hij is ook de bedenker van de Tom Collins cocktail, met gin en citroenstap. Eigenlijk is de gin sour hetzelfde concept, maar dan met die fijne, zure kick.
Bij een Gin Sour zit het ‘m in de naam: hoe beter de gin die je gebruikt, hoe lekkerder de cocktail wordt. Ga voor een klassieke London Dry Gin zoals Beafeeter of Bobby’s Dry Gin. Wil je iets zachters en ronder? Ga dan voor een Old Tom Gin zoals Loopuyt Gin. Toch zou je de gin ook kunnen inwisselen bijvoorbeeld een jenever, mocht je op de Hollandse tour willen gaan. Omdat jenever voller en moutiger is dan gin, krijg je een cocktail met meer diepgang en een zachtere, ronde smaak. Gebruik dan bijvoorbeeld Rutte Oude Jenever of Bols Korenwijn.
Gin Sour cocktail recept
Ingrediënten
Voor één silky smooth Gin Sour met eiwit.
- 60 ml gin
- 30 ml vers citroensap
- 15 ml suikersiroop (1:1 suiker & water)
- 1 eiwit
- IJsblokjes
- Optioneel: enkele druppels Angostura bitters
- Garnering: citroenschil of cocktailkers
Bereidingswijze
Doe de gin, het citroensap, de suikersiroop en het eiwit in een shaker zonder ijs en schud krachtig voor ongeveer 15 seconden. Voeg vervolgens ijsblokjes toe en schud opnieuw stevig. Zeef de cocktail in een gekoeld coupeglas of een tumbler met ijs. Garneer met een citroenschil of een paar druppels Angostura bitters voor extra aroma.
Toe aan wat afwisseling?
Voor een fruitige twist kun je een scheutje frambozensiroop toevoegen of garneren met verse bessen. Wil je een extra romige textuur? Gebruik een dubbele dry shake-techniek door eerst zonder ijs, dan met een klein beetje ijs en tot slot met meer ijs te shaken.