Last van muggen? Drink gin-tonic

Dat hadden die koloniale Britten van vroeger goed begrepen: het drinken van gin-tonic is heel efficiënt tegen irritante muggen.

gin tonic

De Britten dromen graag over hun oude imperium, over het Grote Britse Rijk dat op het hoogtepunt een kwart van de wereldbevolking omvatte. Misschien zou je kunnen zeggen dat die droom ook tot de onbezonnen Brexit heeft geleid, maar goed.

Dat Britse rijk bracht de Engelsen naar tropische terreinen waar ze geconfronteerd werden met omstandigheden die ze niet kenden van het koude vaderland. Daar vonden ze allerlei oplossingen voor; zo moesten ze ook iets bedenken op de malaria-mug die al die manschappen overzee wist te vellen. 

Eerst bedachten ze dat kinine, waar de mug niet dol op is, een prima antistof op zou kunnen leveren. Kinine, dat een bittere smaak heeft, komt uit de bast van de Zuid-Amerikaanse cinchona-boom. Het wordt medicinaal ingezet omdat het pijn en koorts verlicht en helpt met spierkrampen.

Engraving depicts the advance from Bloemfontein on May 12th 1901. Field Marshal Frederick Sleigh Roberts (1832 – 1914) entered Kroonstad, as the Guards' brigade and the other troops march past him. Dated 1901 (Photo by: Universal History Archive/UIG via Getty images)
Allemaal mooi en aardig, maar is er ook iets te drinken bij?

Dus werd de kinine opgelost in water en aldus opgedronken. Zo werd de tonic geboren (vandaar de tegenwoordig nog altijd gebezigde term tonic water).

Om de smaak een beetje prettig te houden, mikten de Britse officieren er een flinke scheut gin bij. Dat kwam niet alleen de smaak ten goede, maar ook de functie. De olie van de jeneverbes in gin helpt om muggen af te schrikken. Die geur wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in anti-muggenkaarsen.

Op die manier ontstond de drank die wij tegenwoordig kennen als gin-tonic. Zowel de gin als de tonic bevat ingrediënten waar muggen een hekel aan hebben.

De tonic van een moderne leverancier bevat hedentendage niet meer zoveel kinine. In een liter tonic water van Schweppes kom je niet verder dan 67 milligram aan kinine.

Aan moderne tonics worden sowieso suikers en citrussmaken toegevoegd, wat wel de smaak ten goede komt, dat wel, maar het gaat ten koste van de anti-muggenefficiëntie. Fever Tree (de favoriete tonic in de gin van Jules Deelder) en Canada Dry bevatten een hogere concentratie. Net als Top Hat Classic Tonic, een tonic voor liefhebbers.

En zo maak jij jouw ideale gin-tonic. Cheers!