Zo maak je een gin-tonic die altijd in de smaak valt

De gin-tonic: een recept voor succes.

De gin-tonic is één van de favoriete cocktails van menig cocktaildrinker. Alhoewel de gin-tonic door kundige bartenders vaak niet als cocktail maar als mixer wordt gezien, staat de drank op de meeste populaire cocktailmenu’s. Ook thuis is de gin-tonic een recept voor succes, want de cocktail is bijzonder makkelijk te bereiden en valt áltijd in de smaak. Daarnaast zijn de combinaties van verschillende soorten gin, tonic en garneringen eindeloos.

De ontstaansgeschiedenis van de gin-tonic cocktail gaat niet over rozen. Dat gin en tonic elkaar ooit vonden, hebben we te danken aan pure malheur. In India vochten Britse kolonialen een verloren wedstrijd tegen malaria. Gelukkig bood (Indian) tonic water de uitkomst, want de hierin verwerkte schors van de fever tree hielp tegen de ziekte. De smaak van tonic was echter bitter. Door het te mixen met gin, wat suiker en citrus was de aangenamere gin-tonic geboren.

Bij de gin-tonic is het belangrijk dat de twee basisingrediënten, de gin en de tonic, van hoge kwaliteit behoeven. Onze favoriete gin-merken zijn het Schiedamse Bobby’s Gin of Catz Dry Gin, Hendrick’s Gin of Bombay Gin. Voor goede tonics ben je aan het juiste adres bij Fever Tree, dat is een goeie all-round mixer. Ook Fentiman’s is een aanrader, die valt wat kruidiger uit en past daardoor bij kruidigere gins (zoals Bobby’s). Thomas Henry is een tikje droger en past vooral goed bij soepele gins, zoals de Bombay Pressé.

Maar wat zijn nu écht de lekkerste gin-tonic combinaties voor de warmere dagen die komen? We hebben het voor je uitgezocht.

Gin-tonic cocktail recept

Doorgaans ligt de verhouding van een goede gin-tonic rond de 1:3, waarvan één deel gin en twee delen tonic. Een goede basis is 50 ml gin en 100 ml tonic, al is dit naar de voorkeur van de drinker. Vul een groot, rond wijnglas (een gin-tonic coupe) met ijsblokjes en giet de twee dranken in het glas. Roer de inhoud zachtjes rond.

Garnering kun je naar smaak toevoegen: citroen, limoen, komkommer of iets kruidigers, zoals rozemarijn of kruidnagel. Maar niet alles werkt even goed samen. Succesformules zijn de Bombay Citron Pressé gin met Thomas Hendry tonic en een schijfje citroen; Bobby’s Pinang Anci gin met Fentiman’s tonic en een sinaasappelschil; Hendrick’s Gin met Fever Tree en een komkommerschijfje; of Bobby’s Schiedam Dry Gin met Fentiman’s tonic en een scheutje PinkyRose Spiced Lemon & Rose siroop.