De laatste der sexbommen

In de hoogtijdagen van Gina Lollobrigida was een goeie actrice per definitie een sexbom.

Italian actress Gina Lollobrigida on the set of La Legge (The Law) directed by American Jules Dassin and based on the novel by French Roger Vailland. (Photo by les Films Corona/Roger Corbeau/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Gina Lollobrigida, die gisteren op 95-jarige leeftijd overleed, was een van de grootste filmsterren van de jaren vijftig en zestig. In het begin van haar carrière weerstond ze de verleiding van Hollywood.

Gina Lollobrigida speelde in Italiaanse en Franse films, onder meer in Fanfan la Tulipe uit 1951. Maar het was Altri Tempi uit 1952 die haar op de kaart zette als sexsymbool. ‘La Lollo’ was Europa’s antwoord op Marilyn Monroe en Jane Russel.

In Altri Tempi (Engelse titel: Infidelity) speelt Vittorio De Sica een advocaat die de eer moet verdedigen van een vrouw die ervan wordt beschuldigd te sexy te zijn. Die rol was Lollobrigida op het lijf geschreven.

Al een jaar na Altri Tempi stond Lollobrigida tegenover Errol Flynn in Crossed Swords, en naast Humphrey Bogart in Beat the Devil, onder regie van John Huston. Haar doorbraak op het internationale platform was definitief.

In 1953 speelde Lollobrigida wederom met De Sica, deze keer in Pane, Amore e Fantasia, een film die weliswaar streng werd onthaald door recensenten, maar haar reputatie als pin-up andermaal stutte.

Er volgde een succesvol vervolg op deze film, Pane, Amore e Gelosia. Maar het derde deel van deze serie liet Lollobrigida aan zich voorbijgaan, waarna Sophia Loren haar plaats innam.

Loren en Lollobrigida vormde met Française Brigitte Bardot de Europese drieëenheid. In een tijd waarin het beroep actrice synoniem stond aan sexbom, gaven zij tegenwicht tegen de Amerikaanse actrices. De titel van de film waarin Lollobrigida in 1955 speelde, La Donna Più Bella del Mondo, werd de titel voor de actrice zelf: De mooiste vrouw ter wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=WG_EiX0UUdU
Ja, Tony Bass had in 1969 een hit met een liedje over Gina Lollobrigida, maar hij legde de klemtoon van haar achternaam verkeerd; die hoort op 'bri', niet op 'da'.

Hoewel ze in grote Hollywoodproducties ging spelen, naast grote namen als Sean Connery, Burt Lancaster, Tony Curtis en Anthony Quinn, bleef Lollobrigida actief in de Europese cinema. Het waren de optredens in Europese films die haar prijzen voor acteerwerk opleverden.

Toch wordt ze herinnerd als waarschijnlijk de laatste actrice uit de Golden Age of Hollywood, een tijd waarin acteurs stoer en actrices sexy waren. Gina Lollobrigida was het allebei.

Gina Lollobrigida overleed maandag 15 januari op 95-jarige leeftijd.